I dag handlar vårt recept om en vallmokaka som heter makowiec och är ett av det polska kökets huvudnummer. Den krönte alltid kaffeborden vid högtidliga tillfällen, inte minst till påsk när jag växte upp i Warszawa. Makowiec tar ett par timmar att laga men är väl värd besväret.

Det kan vara ganska svårt att få tag i vallmofrö. Det finns två sorter: vit och blå. Smakar ungefär likadant. I Sverige använder man för det mesta vallmo som dekoration utanpå bakverken. Därför är det lättast att hitta de sällsynta fröna i små påsar i affärernas krydhyllor. I Hötorgshallen i Stockholm kan man även hitta större förpackningar.

Vallmo heter papaver på latin och de frön som säljs kommer inte från den giftiga papaver somni ferum, d v s opievallmo.

Makowiec (10 – 12 bitar)

250 g vallmofrö

2 dl mjölk

5 äggvitor

3 äggulor

125 g smör

1,5 dl socker

2 dl ströbröd

1 tsk bakpulver

1 msk honung

50 g russin

50 g hackade valnötter

1 msk rom

Koka upp mjölken och häll den över vallmofröna. Låt stå och svalna. Kör det sedan i en mixer till en slät massa.

Sätt på ugnen, 150 grader.

Rör ihop äggulor, smör och socker i en stor skål. Tillsätt vallmomix, russin, nötter, honung, ströbröd, rom och bakpulver. Rör ihop till en jämn smet.

Vispa äggvitorna och vänd skummet försiktigt in i smeten.

Häll upp i en smord och bröad rund form (1,8 l) med löstagbar botten. Grädda en timme i 150°.

Serveras med glass eller vispad grädde till.

Musik i köket: Playing for change – With my own two hands