Krönika, Kultur, Samhälle

Film: 438 dagar

Martin Schibbye (Gustaf Skarsgård) och Johan Persson (Matias Varela) hamnar i Kalityfängelset efter att ha dömts för terrorism.

I 438 dagar satt journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson fängslade i det ökända Kalityfängelset i Etiopien. Paret som spelas av Gustaf Skarsgård och Matias Varela tog sig den 28 juni 2011 över gränsen från Somalia till Ogadenprovinsen i Etiopien eskorterade av ONLF (Ogadens nationella befrielsefront).
Svenskarna är ute efter att dokumentera hur Lundin Oils verksamhet i området drabbat befolkningen. Några skämtsamma men naiva situationer med gerillamedlemmar kommer att få ödesdigra följder för killarna. Bara några dagar efter att de illegalt tagit sig in i Etiopien attackerar regeringssoldater gruppen och både Martin Shibbye och Johan Persson skadas, Persson svårast med ett djupt sår i armen. De tillfångatas och anklagas för terrorism efter samröre med gerillan.
Martin Schibbye kräver att få tala med den svenske ambassadören i området och hävdar att pressfrihet ska gälla även här. Han talar för döva öron. Respekten för mänskliga rättigheter saknas.

Den svenske ambassadören (Fredrik Evers) är optimistisk när det gäller att få de bägge fångarna släppta. Men rättegången, där allt är uppgjort i förväg och där till och med åklagaren erkänner att bilderna är fejkade, resulterar i en dom på tjugo år.

De två hamnar i Kalityfängelset som är mer likt ett överbefolkat läger där det gäller att kämpa för att överleva.
Den tysta diplomatin som tillämpas får till sist de bägge fria. Philip Zandén gör en lysande imitation av Carl Bildt. Gustaf Skarsgård och Matias Varela är vänner sedan länge även i verkligheten och det märks på deras samarbete i filmen som är riktigt spännande och välspelad.
En central fråga är om sanningen är värd att offra för friheten. Spänningen hålls vid liv hela filmen trots att vi vet hur det gick. Det är ett mycket gott betyg åt regissören Jesper Granslandt, manusförfattaren Peter Birro och fotografen Sophia Olsson.

Regi: Jesper Granslandt

Manus: Peter Birro

I rollerna: Gustaf Skarsgård, Matias Varela, Faysal Ahmed, Nat Ramabulana, Fredrik Evers, Philip Zandén och Josefin Neldén med flera

Premiär fredag 30 augusti
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Zp36lXI5S8A

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren