Krönika, Kultur, Tittat

Film: Amazing Grace – ger oss gåshud

Aretha Franklin och Southern California Community Choir.

Amazing Grace är en konsertfilm där musiken ger gåshud. Aretha Franklin sjunger gospel i i New Temple Missionary Baptist Church i Los Angeles två kvällar i rad. Men regissören Sidney Pollack, som aldrig gjort en musikfilm tidigare har svårt att få ljud och bild att synka.
Filmen kan nu efter tekniska bearbetningar och legala problem äntligen visas. Det är år 1972 vi ser den fantastiska sångerskan sjunga den gospel hon växte upp med. Kompar henne gör pastorn James Cleveland och Southern California Community Choir.
Det är musik som är medryckande, innerlig och rörande. Aretha Franklins stämma är utan jämförelse.

Stark realism

Detta är en filmupplevelse som är helt realistisk. Vid ett tillfälle avbryts konserten när någon välter ut en mugg vatten över elektroniken.
Aretha sminkar sig själv och genomför de två kvällarnas uppträdande utan att säga ett ord mellan låtarna. Hon sitter vid pianot och gör en innerlig tolkning av  Marvin Gayes Wholy Holy och står vid predikstolen och framför Amazing Grace så att pastor Cleveland och stora delar av den entusiastiska publiken rörs till tårar.
Längst bak står Mick Jagger och Charlie Watts från Rolling Stones och rycks med av stämningen och sången.

Aretha Franklin är som i bön när hon sjunger. Hon blundar eller fokuserar blicken någonstans bortom publiken. Svetten rinner under den makalösa prestationen.

Ett minne för livet

Körledare Alexander Hamilton leder Southern California Community Choir i känslomässiga upp- och nedgångar som är uttrycksfulla både i rörelse och sjungande.

Filmen ger ett minne för livet oavsett religiös inställning.

Konserterna gavs ut i livealbumet Amazing Grace. Det blev det bäst säljande gospelalbumet någonsin. Detta var efter 11 raka listettor för Aretha Franklin som 1972 var 30 år gammal. Hon avled 2018.

Dokumentär

Regissör: Alan Elliott, Sydney Pollack

Utgivningsår: 2019

Medverkande: Aretha Franklin, Reverand James Cleveland, Southern California Community Choir med flera

Premiär 23 augusti

Trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=gkKOIQwTiKE <https://www.youtube.com/watch?v=gkKOIQwTiKE>

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren