Krönika, Kultur, Samhälle

Film: Gud finns – hon heter Petrunya

Petrunya bär korset som ska ge tur i ett år för den som har det. Foto: Folkets Bio


Petrunya (Zorica Nusheva) är 30 år men bor fortfarande hemma hos sina föräldrar i Stip i Nordmakedonien. Hon är utbildad historiker och arbetslös.
Hennes mor hetsar henne att söka jobb. Hon drar på en klänning och söker ett arbete som sekreterare, men får svaret att hon är tjock, ful och inte kompetent för jobbet. Allt är grått och eländigt.
Framtiden ser mörk ut för Petrunya.
På vägen hem ser hon den årliga traditionella processionen med prästen i täten. Han bär på ett mindre kors som ska kastas i vattnet. Efter följer ett gäng skräniga avklädda män som ska försöka fånga korset. Den som tar det får lycka i ett år.
När korset kastas i vattnet får Petrunya en ingivelse och slänger sig efter. Hon tar korset och håller triumferande upp det.
Prästen som blir totalt förbluffad säger att hon får behålla det. Men traditionen gör gällande att bara män får deltaga.

Den kvinnohatande gruppen män protesterar våldsamt och prästen viker sig.
Petruya måste lämna tillbaka korset, men hon vägrar och betraktas då som galen. Tillsammans med polisen och andra korrumperade potentater försöker man komma på ett sätt att straffa Petrunya som förs till polisstationen. Men det finns inget skrivet eller något lagligt skäl att tvinga henne.

Gud finns – hon heter Petrunya ställer stora frågor om patriarkatet, korruption och kyrkans märkliga ställning i samhället.
Vart tog det kristna kärleksbudskapet vägen och hur fungerar demokrati och rättssystem i de nya så kallade demokratierna?
Frågorna finns där men vi får inte några svar.
Kvinnohatet är djupt cementerat och vi ser bara två män med en vänligare syn på kvinnor.

Filmen bygger på en sann händelse som inträffade 2014.

Från 11 år, 7 år i vuxens sällskap

Regi: Teona Strugar Mitevska

Manus: Elma Tataragić och Teona Strugar Mitevska

I rollerna:  Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Simeon Moni Damevski, Suad Begovski med flera

Premiär fredag 18 oktober

Se Trailer

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren