Krönika, Kultur, Tittat, Tyckt

Film: Once Upon a Time in Hollywood

Cliff Booth (Brad Pitt) är stuntman till Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans alltiallo och bästa vän.

Leonardo DiCaprio är en fröjd att se som den alkoholiserade Westernstjärnan, Rick Dalton på nedåtgående i Once Upon a Time in Hollywood. Hans stuntman, Cliff Booth, spelad av Brad Pitt, är en utmärkt sidekick, men det är DiCaprio som lyser och får visa upp hela sitt register.

Det är slutet på den gyllene eran i Hollywood år 1969 och de två strävar efter berömmelse och framgång.

Rick Dalton bor granne med Roman Polanski (Rafal Zawierucha) och Sharon Stone  (Margot Robbie) som nyligen slagit igenom i en komedi med Dean Martin. Något hon njuter av i högsta grad.

Ricks agent Marvin Schwarz (Al Pacino) försöker övertala Rick att satsa på italienska spagettiwesterns och till slut har han framgång. Rick tar Cliff med sig och åker till Rom. Han kommer hem med en italiensk fru och hyfsat gott om pengar.

Cliff fungerar som alltiallo och chaufför. Han är Ricks enda vän och förtrogne. Som chaufför kör han omkring i Los Angeles och stöter på samma hippietjej vid flera tillfällen. Hon står och liftar och han plockar upp henne och kör henne till det gamla inspelingsstället Spahn Ranch, som varit plats för otaliga Westernfilmer. Där bor ett större hippiekollektiv som leds av en Charlie och stämningen är otäck. En del av gänget beslutar sig för att åka till Los Angeles och döda ”några grisar”.

För att vara en Tarantinofilm är det ovanligt lite våld och blod men när det händer så är det rejält. Denna svarta thriller-komedi har överraskande många kända namn i mindre roller. En av de  många komiska scenerna är när Cliff utmanas av en stöddig Bruce Lee (Mike Moh).

Filmen är ständigt underhållande i två timmar och 40 minuter med undantag för en del långa bilkörningsscener. Men Oscar-nomineringarna kommer säkerligen att hagla över Tarantino och hans team. Miljöerna och musiken är perfekta. Tarantino har gjort en både rolig, skrämmande och rörande film. Moral saknas inte. Once Upon a Time… är helt enkelt väl värd både tid och pengar.

Manus och regi: Quentin Tarantino
I rollerna: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Margaret Qualley, Damien Lewis, Al Pacino, Dakota Fanning, Lorenza Izzo, Lena Durham och Kurt Russell med flera

Premiär fredag 16 augusti

Se trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=ELeMaP8EPAA

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren