Folk, Tipsat, Tittat

Filmpremiär: Nya Terminator action från början till slut

Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger och Jai Courtney räddar världen. Foto: Melinda Sue Gordon. © 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Mia Bjelkholm har sett Terminator Genisys, med svensk premiär i dag:

”I´ll be back”. Och det är han. Arnold Schwarzenegger möter en yngre version av sig själv i en av scenerna i början av denna fartfyllda 3d-film. Older but not obsolete (äldre men inte föråldrad), säger snälle och gråhårige Terminator ”Pops”, Sarah Connors beskyddare och fadersfigur.

När John Connor (Jason Clarke), som leder människornas motståndsgrupp, sänder Kyle Reese (Jai Courtney) tillbaka till 1984 för att skydda Sarah Connor (Emilia Clarke, Daenerys Targaryen i Game of Thrones) och att säkerställa framtiden, gör oväntade händelser att tidslinjen störs.

Reese hamnar i en ny och okänd version av det förflutna där han möter osannolika allierade, en ny T-800 terminator, Pops (Arnold Schwarzenegger) och nya fiender. Han ställs inför utmaningen att reset/återställa framtiden.

Titeln Genisys hänvisar till ”SYS”, en dataterm som i sin tur hänvisar till ”systemet” eller de kritiska filer som systemet är beroende av för att fungera ordentligt. ”Genisys” är början och historien handlar om tidsresan tillbaka tills kriget startade.

Det är action från början till slut. Animationen och 3d-effekten är mycket bra och Arnold Schwarzenegger, som i den första Terminator kom som en ond cyborg är nu förhållandevis vänlig och vanvettigt lojal till Sarah Connor – och utrustad med ett obeskrivligt leende.

De flesta av hans repliker framkallar skratt. Och han får till och med in ett ”I’ll be back” också i denna femte Terminatorfilm.

Noteras kan att skurkarna i de flesta fall är afro-amerikaner eller asiater medan de goda är vita. Lite oväntat i en amerikansk film av i dag. Men karaktärerna är skapade när den första Terminator dök upp för 31 år sedan.

Två ytterligare filmer planeras. Hasta la vista, baby!

Arnold Schwarzenegger är tillbaka som Terminator - en äldre och gråare cyborg. Foto: Melinda Sue Gordon © 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Arnold Schwarzenegger är tillbaka som Terminator – en äldre och gråare cyborg. Foto: Melinda Sue Gordon
© 2015 Paramount Pictures. All Rights Reserved.

Fakta:

Terminator Genisys. Amerikansk Sci-Fi thriller och action

Regi: Alan Taylor

Manus: Laeta Kalogridis & Patrick Lussier

I rollerna: Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jai Courtney, Jason Clarke, J.K. Simmons Matthew Smith, and Byung-hun Lee m fl

Svensk premiär torsdag 25 juni

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren