Loving Vincent

Imponerande, fantastiskt, färgsprakande men flimrande! Den helt handmålade filmen om konstnären Vincent van Goghs död är ett styrkeprov av ett stort antal konstnärer. Men en varning är på plats: Filmen är målad i van Goghs stil och det är mer än rörliga bilder. Den som har ont av flimmer bör alltså se upp. Det tar ett bra tag att vänja sig, men det fungerar.  

Produktionen av denna världens första helt oljeanimerade film har sysselsatt 150 konstnärer som tillsammans producerat en oljemålning för var och en av filmens 65 000 bildrutor. Levande skådespelare har varit förlagor, de i sin tur liknar de porträtt som van Gogh målat.

Kriminalhistoria

Målaren skrev 750 brev och mycket av hans liv finns därför dokumenterat. I denna film, som är koncentrerad på hans död, ställs frågan om han verkligen begick självmord genom att skjuta sig själv i magen i juli 1890, bara 37 år gammal. Kan det ha varit någon annan. Pistolen har aldrig återfunnits. 

Det är alltså en slags kriminalhistoria vi ser som berättar hur Armand Roulin (Douglas Booth), sonen till målarens vän, postmästaren (Chris O’Dowd), försöker lämna över målarens sista brev till Vincents bror Theo. Armand reser till Paris och sedan till Auvers-sur-Oise där konstnären dog.

Det långa och mödosamma arbetet av Dorota Kobiela and Hugh Welchman har förvandlat van Goghs målningar till en ovanlig dramadokumentär som ger liv åt de personer som har odödliggjorts med porträtt på museiväggar runt om i världen. Van Gogh skapade över 2000 konstverk under nio år, varav 860 oljemålningar. Han sålde bara en tavla under sin livstid.

Loving Vincent är ett brittiskt-polskt samarbete.

Regissör: Dorota Kobiela, Hugh Welchman

Manus: Jacek Dehnel, Dorota Kobiela och Hugh Welchman

Medverkande: Douglas Booth, Josh Burdett, Holly Earl, Robin Hodges, Chris O’Dowd, Helen McCrory, Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Douglas Booth, Eleanor Tomlinson, Aidan Turner, Robert Gulaczyk, Marcin Sosinski med flera.

Premiär fredag den 20 oktober

Herr och fru Adelman

Sarah Adelman träffar Victor som kämpar för att bli författare. Hon bestämmer sig genast för att han är mannen i hennes liv. Han blir så förtjust i hennes judiska familj att han konverterar och tar hennes efternamn när de gifter sig. Foto: Christophe Brachet.

Filmen Herr och fru Adelman är rolig utan att folk drattar på ändan. Det brukar annars vara det vanliga inslaget av humor i fransk film. Det är också en romantisk film med en intelligent dialog med det franska paret Doria Tillier och Nicolas Bedos i huvudrollerna som Sarah och Victor. 

Historien börjar i slutet, det vill säga med den kände författaren Victor Adelsmans död. Hans änka får besök av en journalist som vill skriva om geniet. Sarah berättar den sanna historien om deras liv, som rymmer kärlek under nästan fem decennier men också problem och konflikter.

Denna äktenskapskomedi är charmig och riktigt underhållande, men kanske en aning för lång.

Från 11 år

Regi: Nicolas Bedos

Manus: Doria Tillier och Nicolas Bedos

Skådespelare Doria Tillier, Nicolas Bedos, Denis Podalydès med flera.

Premiär fredag den 20 oktober