Folk, Tittat, Tyckt

Filmpremiärer – engelskt kärleksdrama och tonåriga nättroll

 

Alicia Vikander.

Vera Brittain alias Alicia Vikander.

Mia Bjelkholm har sett två filmer med premiär just i dag:

Testament of Youth med en strålande Alicia Vikander

Hundraårsminnet av starten på Första världskriget skildrades under 2014 på en mängd sätt. I år kommer filmen som skildrar kriget ur en ung kvinnas synvinkel, i det engelska kärleksdramat Testament of Youth.

Svenska skådespelerskan Alicia Vikander gör en strålande insats i filmen som bygger på den engelska bestsellern med samma namn, skriven av Vera Brittain – känd engelsk feminist och pacifist.

Alicia Vikander är inte bara begåvad utan också mycket vacker och närbilderna på hennes uttrycksfulla ansikte är ständigt återkommande i detta historiska drama om krig, död och elände, men också om kvinnors begränsade rörelsefrihet och möjlighet till utbildning och liv i frihet.

Vera Brittain (Alicia Vikander), en intelligent och självständig kvinna, är fast besluten att följa sina drömmar om en karriär, trots motståndet i början av 1900-talet i Storbritannien. Vera övervinner familjens fördomar och blir antagen vid universitetet i Oxford. På universitetet möter hon sin stora kärlek, Roland Leighton.

Första världskriget bryter ut och männen åker till fronten. Vera avstår från en akademisk karriär och anmäler sig som frivillig sjuksköterska. Hon upplever krigets fasor och återvänder som pacifist till Oxford vid krigsslutet.

Alicia Vikander har hyllats av brittiska medier:
”Den svenska stjärnan är fantastisk i rollen” skriver till exempel tidningen Daily Mail och The Telegraph kallar henne ”lysande”.

Fakta:

Testament of Youth. Engelskt drama. Regi: James Kent. I rollerna: Alicia Vikander, Kit Harington, Emily Watson, Hayley Atwell, Dominic West.

Premiär den 17 april.

Den fula ankungen med sin mamma.

Den fula ankungen (Mae Whitman) med sin mamma (Allison Janney).

The Duff – charmigt om mobbning och nättroll

Vi har sett det förut. Flickan, Den fula ankungen, får skolans snyggaste kille. Han är visserligen ytlig och mest intresserad av amerikansk fotboll men hon blir med hans hjälp Den vackra svanen. En enkel och i och för sig ganska charmig film. Tonåringen Bianca blir aldrig riktigt något offer trots mobbning av elaka nättroll. Filmen visar på konsekvenserna av viral spridning men Bianca är stark och håller huvudet högt.

Titeln The Duff står för Designated Ugly Fat Friend vilket Bianca anses vara. Någon mindre attraktiv person som folk vänder sig till för att få kontakt med The Duffs mer tilldragande vänner.

Vi Nyfikna grå är nog inte riktigt målgrupp för den här filmen.

Fakta:

The Duff. Amerikansk komedi. Regi: Ari Sandel. Baserad på en roman av Kody Keplinger.

I rollerna: Mae Whitman,Bella Thorne, Robbie Amell,Bianca A Santos med flera.

Svensk biopremiär den 17 april.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren