Folk, Tipsat, Tittat, Tyckt

Filmpremiärer – ryskt kriminaldrama och fransk feelgood

Child 44

Noomi Rapace och Tom Hardy i Child 44

Mia Bjelkholm har sett två filmer med premiär i valborgshelgen, svenske regissören Daniel Espinosas Child 44 och franska feelgodfilmen Samba:

Jakten på en seriemördare

Child 44, den svenske regissören Daniel Espinosas nya storfilm, har fått dålig kritik i USA. I Ryssland har filmen stoppats för att den ger en för negativ bild av Sovjetunionen under Stalins era.

Men filmen är en rafflande kriminalhistoria, som följer polisagenten och krigshjälten Leo Demidovs (Tom Hardy) utveckling från hårdför och övertygad hantlangare av systemet i Moskva till kollegors och statens fiende.

Den som till exempel läst Simon Sebag Montefiores biografi, Stalin. Den röde tsarens hov, lär känna igen miljön och den hårdföra regimen, utrensningarna och angiveriet. Och ”I paradiset finns inga mord”.

De mord på unga pojkar som Leo börjar intressera sig för får stora konsekvenser för honom och leder till trakasserier.  När han vägrar att ange sin egen hustru, Raisa (Noomi Rapace), som spion degraderas han och förflyttas till en eländig håla på landsbygden.

Engelsmannen Tom Hardy har hyllats för sin roll i denna ”svenskfilm” som annars har kritiserats bland annat för att skådespelarna talar engelska med rysk brytning. Bättre då att strunta i brytningen tycker en del. Men vem har inte sett mängder med filmer om andra världskriget med engelska skådespelare som bryter på tyska? Något som sällan kritiseras.

Child 44 är en spännande jakt på en seriemördare med en intressant och skrämmande historisk bakgrund men som de flesta filmer i dag något för lång.

Child 44. Amerikanskt kriminaldrama med stort inslag av svenska skådespelare

Filmen bygger på en bestseller och är den första i en trilogi av Tom Rob Smith.

Regissör:  Daniel Espinosa.

I rollerna: Tom Hardy, Joel Kinnaman, Noomi Rapace, Fares Fares och Gary Oldman.

Svensk biopremiär den 1 maj.

Samba

Omar Sy och Charlotte Gainsbourg i Samba

Fransk feelgood om invandring

Filmens öppning – en härlig dansscen vid ett bröllop – anger tonen i denna historia om Samba (Omar Sy) som immigrerat från Senegal till Frankrike tio år tidigare och sedan hankat sig fram på olika ströjobb. Alice (Charlotte Gainsbourg) är en utbränd före detta chef.

Båda kämpar för att få ordning på sina liv. Samba är beredd att göra allt för ett arbetstillstånd, medan Alice arbetar frivilligt för att hjälpa papperslösa med uppehållstillstånd i Frankrike. Deras vägar korsas.

Tonen i filmen är positiv och med stor mysfaktor trots temat med illegal invandring. Det är en riktigt feelgoodfilm och en ganska typisk fransk film.

Omar Sy erhöll en César för Bästa skådespelare för sin roll i En oväntad vänskap, som liksom Samba regisserats av Olivier Nakache och Eric Toledano.

Samba. Franskt drama. Filmen är baserad på boken Samba pour la France av Delphine Coulin.

Regi: Olivier Nakache och Eric Toledano.

I rollerna: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim och Izia Higelin.

Svensk biopremiär den 1 maj

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren