The Killing of a Sacred Deer

Mardrömsliknande drama

Obehagskänslan kommer krypande i The Killing of a Sacred Deer. Det här är en psykologisk thriller med övernaturliga inslag. Det är en historia om den stora hämnden för en oförrätt där förövaren knappt förstår varför den sker.

Nicole Kidman (Anna) och Colin Farrell (Steven) har huvudrollerna i detta mardrömsliknande drama, inspirerat av hämndmotivet i Euripides Iphigenia in Aulis.

Den framgångsrike kirurgen Steven är bäste vän med sextonårige Martin (Barry Keoghan). Något läkarens hustru Anna liksom barnen Kim och Bob (Raffey Cassidy och Sunny Suljic) inte känner till.

Martin dyker upp på sjukhuset och i Stevens hem. Han gör sig till vän med frun och barnen, samtidigt som han har en hållhake på Steven.

The Killing of a Sacred Deer har många inslag som gör den till en skräckfilm, men regissör Yorgos Lanthimos själv tycker att komedi är en lika rimlig genrebestämning.

”Det jag försöker göra med mina filmer är att skapa något som på samma gång är roligt, förfärligt, tragiskt och våldsamt”, sade han när filmen hade världspremiär i Cannes i år.

Förfärligt, tragiskt och våldsamt är lätt att instämma i. Något roligt är betydligt svårare att hitta i denna bisarra och sevärda skräckhistoria.

Från 15 år.

Regi: Yorgos Lanthimos

I rollerna: Nicole Kidman, Colin Farrell, Barry Keoghan, Alicia Silverstone, Raffey Cassidy, Sunny Suljic med flera

Premiär fredag den 10 november.

Se trailern här.

Dalidas (Sveva Alviti) karriär sträckte sig över flera decennier.

Dalida – dömd att älska

Lysande om en karismatisk kvinna

Stora franska stjärnor är väldigt sällan lika stora hos oss. Det vimlar av franska sångare och sångerskor som få har hört talas om utanför Frankrike. Dalida (Sveva Alviti) är en sådan stjärna. Hon hade en fantastisk karriär och gjorde bra schlagermusik, men jag kände inte alls igen namnet, vilket känns ganska konstigt med tanke på hennes stora genomslag i södra Europa.

Dalida föddes i Kairo 1933 i en italiensk familj. Hon kom som ung till Paris och fick chansen att uppträda. Hon gjorde stor succé med sin sång och framträdde på Olympia i Paris 1956.

Hon gifte sig med sin agent, den något äldre Lucien Morisse. Hon lyckades hålla igång sin karriär ända till disco-tiden på 1980-talet. Äktenskapet med Morisse tog slut och Dalidas liv handlade förutom om musiken om sökandet efter kärlek. Flera långa förhållanden fick olyckliga slut. Framgång och förmögenhet är som de flesta vet ingen garanti för lycka.

Dalida är den sanna berättelsen om en okonventionell och självständig kvinna som gjorde stort intryck med sin närvaro och talang. Sveva Alviti är lysande som den karismatiska kvinna som Dalida måste ha varit. En kuriositet i filmen är att hon inte verkar åldras speciellt mycket från 50-tal till sin död 1989. 

Regi: Lisa Azuelos.

I rollerna: Sveva Alviti, Riccardo Scamarcio, Jean-Paul Rouve, Nicolas Duvauchelle, Allesandro Borghi med flera.

Premiär fredag den 10 november.

Se trailern här.

Jennie Silfverhjelm, Suzanne Reuter och Liv Mjönes gör sitt bästa för att hålla tempot i den ljumma komedin All Inclusive.

All inclusive

Komedi fri från skratt

Det hade varit roligt att kunna berömma en svensk komedi, men All inclusive är tyvärr så förväntad och så fri från skratt det går att komma. Skådespelarna gör sitt bästa, även om Suzanne Reuter inte känns självklar som deprimerad mamma. Hon är oftast lysande när hon tillåts slunga ur sig vassa repliker – nu känns hennes rollfigur bara patetisk.

Inger (Suzanne Reuter) ska åka till Kroatien för att fira sin 60-årsdag med make och två vuxna döttrar, ordentliga Malin (Jennie Silfverhjelm) och struliga Tove (Liv Mjönes). Men maken avslöjas strax innan resan med otrohet och följer av naturliga skäl inte med. 

De två systrarna, som ständigt bråkar, tävlar om att ta hand om ”gamla mamma” på semesterstället. Och det leder naturligtvis till att hon till slut blommar upp och får uppleva en förälskelse med den charmige bartendern Antonio (Goran Bogdan). Men diverse missförstånd leder naturligtvis till komplikationer. 

Vet inte om All inclusive var roligare i den danska originalversionen 2014, men nu känns den svenska remaken tyvärr helt umbärlig. 

Regi: Karin Fahlén.

Manus: Mette Heeno (originalmanus) och Daniel Karlsson.

I rollerna: Suzanne Reuter, Liv Mjönes, Jennie Silfverhjelm, Jonas Karlsson, Goran Bogdan  med flera.

Premiär fredag den 10 november.