Folk, Tipsat, Tittat

Filmtips: Fälttåget som blev Churchills fall

Russel Crowe i The water diviner.

Russel Crowe i The water diviner.

Mia Bjelkholm har sett en film om ett misslyckat fälttåg som blev Winston Churchills fall.

I filmen, The Water Diviner, om den australiske fadern till tre pojkar som saknas efter striderna i Gallipoli under första världskriget, gör Russel Crowe regissörsdebut och huvudrollen som bonden Joshua Connor. Titeln anspelar på hans förmåga att hitta vatten i Australiens torra landskap men också hans känsla för var sönerna har varit.

Slaget vid Gallipoli stod mellan 25 april 1915 och 9 januari 1916 på den turkiska halvön med brittiska, franska, västafrikanska, indiska, newfoundländska, nyzeeländska och australiska styrkor mot turkiska försvarare.

Försöket att inta halvön misslyckades, 131 000 soldater stupade och 262 000 skadades. De turkiska förlusterna utgjorde två tredjedelar av det totala antalet offer.

Storbritanniens dåvarande marinminister Winston Churchill, en av initiativtagarna till operationen, tvingades avgå efter misslyckandet vid Gallipoli. Fälttåget betraktades som ett gigantiskt fiasko.

Joshua Connor reser till Turkiet fyra år efter kriget men blir stoppad av den militära byråkratin. Han får hjälp av Ayshe (Olga Kurylenko), som äger hotellet där han bor i Istanbul, och dessutom oväntad hjälp av en turkisk officer som stred mot Connors söner under kriget.

Filmen växlar mellan Connors sökande efter sönernas öde och krigsbilder. Det är en sorglig historia som ger en bild av krigets meningslöshet och att unga män offrades på båda sidor. Filmen som är två timmar hade vunnit på att kortas.

The Water Diviner. Australiskt drama

Regi: Russel Crowe. Manus: Andrew Knight och Andrew Anastasios

I rollerna: Russel Crowe, Olga Kurylenko,  Yilmaz Erdogan,  Cem Yilmaz,  Jai Courtney och Ryan Corr

Svensk biopremiär den 8 maj.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren