Kultur

Filmtips: Hotell-liv och fransk feelgood

Världens äldsta hotell finns i Japan och har drivits av samma familj i 46 generationer i 1 298 år!

Mia Bjelkholm har sett två av helgens filmpremiärer:

Hotellet

De flesta av oss har någon gång bott på hotell. Som unga på lågprisställen och som äldre kanske på lyxiga hotell där det ibland känns onödigt dyrt att betala för flärden när rummet mest används för att sova i. Rik eller fattig – vi kan relatera till känslan av att komma in i ett hotellrum – och att lämna det.

Ett hotellrum är ett tillfälligt alternativ till hemmet för de flesta. För en del blir det hemmet.

Filmen Hotellet är Kristian Petris sista del i en trilogi om resandet. De tidigare kallade han Atlanten och Fyren. Han har samlat material till filmen i tio år och intervjuat Lars Norén, Stellan Skarsgård, Åsne Seierstad och Björn Andresen bland andra.

När en gång för länge sedan det första hotellet skapades var det som skydd för väder och vind. Trötta resenärer skulle kunna vila ut. Världens äldsta hotell ligger i Japan.

Sedan det startades år 718 har det drivits av samma familj i 46 generationer. Spahotellet Hoshi Ryoku är trots sitt rykte inte på högsta topp enligt Kristian Petri.

Stellan Skarsgård avslöjar att han alltid bor på Chateau Marmont när han är i Los Angeles. I en svartvit filmsnutt får vi se en ung Lars Norén gå omkring i det hotell i Skåne där han växte upp och än i dag ger minnena av hotellet stoff till hans pjäser.

Flera hotell i Sverige är i numera omvandlade till asylboende. Ställen och tomma rum att börja på nytt i.

– Hotellet är en annorlunda tillfällig bostad som på många sätt kan symbolisera livets alla skiften. Varför längtar jag efter en plats som är så långt från trygghet som man kan tänka sig. En plats som inte bär några spår av min historia eller mitt liv. Hotellet är på ett sätt anonymt, opersonligt… när du lämnat rummet och tagit med dina personliga ägodelar försvinner också spåren från ditt besök. Men just detta kan också vara det som är själva dragningen, fascinationen till hotellrummet. Att känna maximal frihet när man befinner, säger Kristian Petri.

Hotellet ger en inblick i livet på ett antal kända och mindre kända hotell och vi får ta del av mer eller mindre kända gästers berättelser om dramatik och vardag under hotellvistelser. Petris ger oss filosofiska aspekter på ett intressant ämne, som inte ofta behandlas på film.

Regi: Kristian Petri

Musik: Johan Söderberg, David Österberg, Goran Kajfes, Johan Berthling

Medverkande: Lars Norén, Stellan Skarsgård, Åsne Seierstad, Björn Andresen, Zengoro Houshi, Simon Casas med flera.

Premiär 29 april

Hermelinen

Fabrice Luchini som Michael och Sidse Babett Knudsen som Ditte i Hermelinen.

Fabrice Luchini som Michael och Sidse Babett Knudsen som Ditte i Hermelinen.

Romantisk feelgood i franskt rättsdrama

Michael (Fabrice Luchini) är domare, utflyttad från hemmet till hotell och med en rejäl influensa på gång. Han har ett viktigt mål framför sig.

En ung man anklagas för att ha sparkat ihjäl sin sju månader gamla dotter med sina militärkängor. Så domaren, som i Frankrike är klädd i hermelinmantel i rättssalen, vägrar att lägga sig sjuk. Han är känd för att vara hård och arrogant och blir inte mer omtyckt som sjuk och irriterad.

I jurygruppen finns den kvinnliga narkosläkaren Ditte (Sidse Babett Knudsen, känd från danska Borgen), som några år tidigare var delaktig när Michael opererade höften. Danskan med många år i Frankrike bakom sig hade varit vänlig och omtänksam och Michael hade förälskat sig i henne den gången. När de nu möts väcks känslorna till liv igen.

Vi får följa parets spirande romans samtidigt som rättegången fortskrider. I Sverige är vi tämligen familjära med amerikanska rättssalar, som visas i parti och minut i den ena filmen eller TV-serien efter den andra. Mer sällan får vi följa med in i mer närbelägna franska rättssalar och det franska rättsystemet, även om också den nya filmen Malony råkar ha en domare i centrum.

Hermelinen speglar en rätt oskyldig, i stort sett platonisk, kärlekshistoria i sin början mellan domaren och jurymedlemmen Ditte. Det är en feelgood-film att ge knappa två timmar en regnig våreftermiddag.

Fabrice Luchini vann priset för bästa manliga huvudroll på Venedig Film Festival för sin prestation i filmen och Sidse Babett Knudsen vann för bästa kvinnliga biroll på Cesár Awards tidigare i år.

Originaltitel: L’hermine

Regi: Christian Vincent

I rollerna: Fabrice Luchini och Sidse Babett Knudsen med flera.

Premiär 29 april

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren