Tipsat, Tittat, Tyckt

Filmtips: Lysande Mirren om kamp för rättvisa efter kriget

Helen Mirren

Helen Mirren och Ryan Reynolds.

Mia Bjelkholm har sett två premiärer på filmduken, Kvinna i guld och Mission impossible:

När systern dör och Maria Altman (Helen Mirren) tittar igenom hennes papper och börjar tänka tillbaka på sin uppväxt och flykt från Wien 50 år tidigare, startar en lång kamp för rättvisa.

Nazisterna beslagtog familjens värdefulla konst under kriget, bland annat Gustav Klimts berömda ”Porträtt av Adele Bloch-Bauer”. Österrikes ovilja att erkänna sin skuld i händelserna under andra världskriget gör Maria Altmans kamp än mer intensiv.

Klimts berömda målning.

Klimts berömda målning.

Tillsammans med sin oerfarne, men handlingskraftige yngre släkting (Ryan Reynolds) som är advokat, tar de sig an en långdragen rättstvist som för dem djupt in i det österrikiska etablissemanget och ända upp i USA:s högsta domstol.

Processen har inte främst ekonomiska motiv. Den handlar också om nazisternas övergrepp mot judarna, som den österrikiska befolkningen deltog i, och kravet på upprättelse för offren. Klimts berömda porträtt är till och med anonymiserat och presenteras som Kvinna i guld för att dölja att den avporträtterade är judinna.

Helen Mirren är lysande i rollen som Maria Altman, porträttlik och med intensitet i gestaltningen  av en komplicerad och rättfram kvinna.

Trots att utgången av det hela är känd hålls spänningen vid liv genom återblickar på skeendena av familjen Bloch-Bauers öden under annekteringen.

”Österrikes Mona Lisa” hänger numera på Lauders museum Neue Galerie i New York. Filmen bygger till mesta delen på Anne-Marie O’Connors bok från 2012 med samma namn.

Film: Kvinna i guld

Regi: Simon Curtis

Manus: Alexi Kaye Campbell

I rollerna: Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes, Frances Fisher

Svensk premiär: 31 juli

Rebecca Ferguson och Tom Cruise.

Rebecca Ferguson och Tom Cruise.

Cruise och Ferguson imponerar stort

I Mission Impossible Rouge Nation får svenska Rebecca Ferguson, som Ilsa Faust, sitt stora internationella genombrott. Hon lyser i samspelet med Tom Cruise och är i bild i stort sett varenda stund i denna drygt två timmar långa actionspäckade film som är den femte i serien.

Tom Cruise, Ethan Hunt, känd för att göra så gott som alla sina stunts själv, inleder med att hänga på ett flygplan som lyfter med en ödesdiger last. Han räddar naturligtvis världen och på den vägen är det.

I Rouge Nation tar han med sitt team nu itu med en verkligt omöjlig uppgift. Nämligen att oskadliggöra Syndikatet – en internationell organisation som är lika skicklig som IMF, som är Ethan Hunts grupp. Rebecca Ferguson är ett mysterium i sina handlingar för och emot honom.

Wiens vackra operahus spelar en viktig roll och här sattes Rebecca Ferguson på ordentligt prov när hon tillsammans med Tom Cruise kastade sig ut från taket nästan 25 meter över marken. Hoppet repeterades 40 gånger på lägre höjd.

Både Cruise och Ferguson imponerar stort i alla fantastiska actionscener vilka avlöser varandra i ett rasande tempo. Mission Impossible Rouge Nation bjuder på fartfylld underhållning och till och med några svenska repliker. Jens Hultén gör en skrämmande ”Benknäckare”.

Film: Mission Impossible Rouge Nation

Regi och manus: Christopher McQuarrie

I rollerna: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner, Simon Pegg, Alec Baldwin, Jens Hultén m fl

Svensk premiär: 31 juli

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren