Folk, Upplevt

– Finns hur mycket som helst att berätta om från södra Afrika…

Janne Andersson vid poolkanten i Lusaka. Foto: Adam Öjdahl

Janne Andersson vid poolkanten i Lusaka. Foto: Adam Öjdahl

Janne Andersson skriver om livet i Zambia för Nyfikengrå

Priviligierad heter det, skriver Janne Andersson, f d tittarombudsman på TV4 med mycket mera, i sin första rapport om livet i Lusaka och södra Afrika, dit han åkte för ett par år sedan för att följa med sin hustru som blivit med jobb för en biståndsorganisation:

Det kom som en blixt.

-Vill du flytta till Afrika?

Min fru hade helt oväntat sökt och fått jobbet som regionchef för den svenska kooperativa biståndsorganisationen We Effect. I Lusaka, i Zambia.

Hurra, äntligen. Vi som i så många år pratat om att flytta utomlands och jobba.

Och nu sitter jag här vid poolen. Två och halvt år senare. Det är 32 grader i skuggan, poolreningen väser, det fläktar lite i paraplyträdens kronor och jag tittar ut över trädgården med bananträd, kaktusar, bougainvillea, rosor och faktiskt några pelargoner. Det är varmt och torrt, trots att det är regnperiod. Ett regn som alla pratar om – när kommer det, kanske imorron… Ett regn som behövs framför allt för växtligheten och grödorna, men kanske skulle det också hjälpa till att svalka stridslystnaden hos de inhyrda slagskämpar som var och varannan dag  slåss för sin kandidat till presidentvalet som hålls 20 januari.

Det rycker i reportertarmen

Hos en gammal nyhetsjournalist rycker det i reportertarmen. Det finns hur mycket som helst att berätta från södra Afrika. Vi har en växande, ung och alltmer utbildad befolkning och en ökning av ekonomin med 6-8 procent årligen. Här i Lusaka byggs det så det knakar och köpcentrena blir all fler. Affärerna ser ut ungefär som i Solna Centrum och det är inte vi blekansikten som dominerar utan vanliga zambiska medelklassfamiljer.

Men här finns också mycket elände: klasskillnaderna och den enorma fattigdomen som finns framför allt på landsbygden – 60 procent av befolkningen ligger fortfarande under fattigdomsgränsen, dvs de tjänar mindre än 1,5 dollar om dagen. Bara fyra procent av befolkningen på landsbygden har elektricitet.

Jag borde ha skrivit en bok

Visst har jag jobbat en del, har väl gjort ett 20-tal journalistiska jobb och viss medierådgivning – åt TV4, Svenska Dagbladet, Journalisten, Omvärlden, Tidningen Vi och inte minst den zambiska ungdomstidningen Junior Reporters. Jag har också tyckt till på Expressens kultursida och i Medievärlden. Men det har varit alldeles för lite, jag borde gjort lite annat – skrivit en bok eller så, men det finns så gott om dåliga böcker och mina minnen från ett över 40-årigt journalistliv med starten och uppbyggandet av TV4 som höjdpunkt tyckte ingen förläggare var tillräckligt intressant.

Så här sitter jag vid poolen. I morron bitti ska jag spela golf med mina svenska kompisar. De är också medföljare – de är jurister, läkare, fotografer, managementkonsulter, snickare, kommunikationschefer – men de, liksom jag, är här tack vare fruarnas karriär och mångas huvudsyssla är att ta hand om barnen. Det är torrt på Lusakas golfklubb, men det finns gott om sprinklers, så greenerna är fina och greenfeen kostar runt etthundrafemtio kronor och  en caddie knappt hundra spänn.

Visst är det skönt att vara lös och ledig, inte minst i det här klimatet och den annorlunda miljön.

Men det går inte att spela golf hela tiden. Och att sitta vid poolen och sippa gingroggar bör man göra med måtta.

Priviligierad heter det.

PS! Självklart följer vi den politiska röran hemma i Sverige i Studio Ett, Agenda och Aktuellt. Här är det nästan lika rörigt. President Michael Sata dog i cancer i november och ett 20-tal personer vill efterträda honom, bland annat tolv från hans eget parti PF – Patriotic Front. 20 januari är det presidentval och till jul ska det vara klart vilka kandidaterna är. Så jag tänkte återkomma med rapporter om det och annat som kan vara av intresse.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren