Ätit & druckit, Tipsat

Fira nyår med bubbel till allt!

Foto: freeimages.com/Nick Albufairas

Foto: freeimages.com/Nick Albufairas

Bubbel hör ju nyårsafton till, varför inte prova i år att dricka ”bubbel” hela kvällen från välkomstdrink till tolvslaget!

Till välkomstdrink föreslår jag att man ska följa den senaste trenden i Paris. Det är att servera champagnen med en isbit i. Det finns numera speciella champagner som är framtagna för att serveras med is, men tyvärr finns de ännu inte på Systembolaget.

En annan trend just nu är att dricka sauternesvin med mineralvatten. Det är verkligen en udda bubblande drink att blanda ett sött dessertvin med bubblande mineralvatten. Spännande!

Kanske exklusivt i början...

Kanske exklusivt i början…

Till skaldjuren som förrätt behövs en torr champagne. Det går bra att fortsätta med samma champagne som i välkomstdrinken men nu naturligtvis utan isbiten.

Till varmrätten Coeur de filé provencale (eller annat kött) väljer jag en kraftig champagne gjord på en stor andel pinot noirdruva. Kanske till och med en blanc de noir, en champagne som enbart är gjord på blå druvor, pinot noir eller pinot meunier.

De bästa blanc de noir kommer från producenterna i byn Ay. Ett exempel är Bollinger som 007 James Bond dricker i sin senaste film. Bollinger har länge varit Bonds favoritchampagne och är med i 14 filmer, vilket är rekord. I den första Bondfilmen drack han dock Dom Perignon från Moet & Chandon.

...och enklare vid tolvslaget.

…och enklare vid tolvslaget.

Eftersom många trots allt föredrar ett rödvin till varmrätten så jag lagt till även några röda vintips.

Till efterrätt väljer jag en citrontarte med en lyxig, kanske hemgjord, vaniljglass. Den friska syran i tarten behöver matchas med ett vin som är friskt och lite syrligt, inte bara sött.

Min favorit är italienska Nivole. Ett pärlande vin gjort på moscatodruvan med smak av fläder, honung och päron. Ett annat alternativ är Moulin Touchais, ett friskt sött vin från Loiredalen med en spännande historia. Se vidare min artikel om vinet här i Nyfiken grå.

Till tolvslaget väljer jag alltid ett enklare mousserande vin, man har ju då ändå bedövat smaklökarna. Min favorit är Carrington, ett vin från Australien som många, vid blindprovningar, trott är en äkta champagne.

Med dessa årets sista vintips önskar jag er alla ett riktigt Gott Nytt År!

Välkomstdrink:

  • De Saint Gall Premier Cru Extra Brut (Champagne) nr 7885 259 kr
    Chateau du Juge ( söt Bordeaux) 37,5 cl nr 4197 79 kr
    Calvet, Reserve du Ciron 2012 (söt Sauternes) 37,5 cl nr 4029 99 kr

Förrätt:

  • De Saint Gall Premier Cru Extra Brut (Champagne) nr 7885 259 kr (välkomstdrinken)
    Andre Clouet Silver Brut Nature nr 7546 319 kr

Varmrätt:

  • Bollinger Special Cuvee Brut nr 7418 449 kr
    Deutz Brut Classic nr 7487 385 kr

Dessert:

  • Nivole, Moscato d’ Asti 37,5 cl nr 7787 76 kr
    Moilin Touchais 2001 nr 4196 229 kr

Tolvslaget:

  • Carrington, Vintage Brut 2014 nr 7748 69 kr

    Och så morgonen därpå….

Frukost den 1 januari 2016:

  • Kaffe, bubbelvatten och Ipren

 

 

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren