Plåtat, Upplevt

Fira våren – återfödelsen har börjat!

Samtliga foton: Ann-Marie Åsheden

Samtliga foton: Ann-Marie Åsheden

Solljuset strömmar in i vår tillvaro varje vår och drar igång växtsäsongen på nytt. Det är stort. Det är så stort att människor i alla tider har förundrats, känt förtröstan, glatt sig och inspirerats.

Över allt på jorden har människor skapat berättelser om solen, slående lika varandra. Solgudarna har bara olika namn. Inti hos inkaindianerna. Helios hos grekerna. Vishnu hos indierna. Asa i zoroastrisk mytologi. Några av dessa solgudar förknippas också med skapelsen.

Sumerernas och egyptiernas solgudar färdas liksom den verkliga solen förefaller göra. Sumerernas solgud Samas färdas över himlen i en vagn dragen av fyra hästar. Egyptiernas solgud Ra färdas i en båt. När Ra påbörjar sin resa varje morgon är han nyfödd. Han är liten och svag. Under dagen byter han sedan ständigt skepnad. Fram mot kvällen är han gammal och döende. Nästa morgon föds han på nytt.

Så går det runt i dagarnas och årens eviga kretslopp, som bildar strukturen i våra människoliv.

Runt den 20 mars varje år är det vårdagjämning. Det enda som händer är att vi ställer fram klockan till sommartid. Det är ett ganska futtigt sätt att fira något så stort som solens återkomst.

Det borde vi ändra på. Kanske borde vi till och med flytta nyårsfirandet till vårdagjämningen? Då skulle vi ha mer att fira än vi har den 31 december – en av de allra mörkaste dagarna på hela året.

De flesta äldre solkalendrar räknade vårdagjämningen som nyår. Och så är det än idag i flera länder i Mellanöstern. Det iranska nyåret kallas Nouroz och brukar infalla 20, 21 eller 22 mars. Och det som firas är just solens återkomst. Det kurdiska folket kallar högtiden för Newros, och den infaller vid samma tid.

Den 20 mars i år har återfödelsen redan börjat. Solen har värmt. Livet har väckts.

Små gröna skott har redan skjutit upp ur jorden med obändig kraft. Vi njuter av både tussilago och blåsippor. I rabatterna blommar snödroppar och krokus. Och på magnoliorna sväller knopparna. Snart spricker pälsen. Och sedan är det inte långt kvar till vårens praktföreställning – den första vågens magnoliablomning på bar kvist.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren