Ätit & druckit

Fisk i folie

Foto: Viveca Lithner Ask.

Foto: Viveca Lithner Ask.

Här ett recept på smal foliefisk i persiljesås med milda smaker.

Det är en lättlagad , kalorisnål, fiskrätt, som kan varieras med dill , citron eller lite skaldjur, beroende på tillfälle.
Praktiskt och med minimal disk i till exempel sommarvistet, men folien bör vara av den kraftigare sorten, speciellt på grillen.

4 personer

Ugn 200°, ca 30 min. eller på grillen.

  • 4 fiskfiléer, vit fisk till exempel spättafilé, bergtunga eller vanlig torsk
  • 1 mellanstor gul lök
  • 1 morot
  • några små klickar smör
  • persilja (ej torkad)
  • salt och peppar, gärna ur kvarn
  • en liten skvätt vitt vin.

Lägg stark folie i en form, klipp inte av det från rullen. Eller ta dubbelt av det starkare foliearket (stort som en plåt).

Smöra lite lätt på botten, och lägg två fiskfiléer på folien. Salta och peppra med kvarnar.

Hacka lök och morot fint, smula över fisken, men spara lite av lökhacket till såsen. Eventuellt lite av den finhackade persiljan kan strös över även här.

Fördela några knivsuddar av smörklickar över fisken. Lägg de andra filéerna ovanpå, salta och peppra. Skvätta en dutt vitt vin över här och där (kan uteslutas).

Hit kan man förbereda timmar i förväg, men förvara då svalt.

Sätt in i ugnen eller lägg på grillen.

Persiljesåsen:

Smält två stora klickar smör.

Pudra över någon matsked vetemjöl och rör samman. Medan värmen långsamt får öka späder man med mjölk, vitt vin grädde eller creme fraiche, eller något av detta. Koka svagt tills såsen är krämig.

Tillsätt salt och peppar och persiljan, som bör vara nedklippt till 1,5 – 2 dl.

Smaka av, tillsätt det som behövs, men låt persiljan dominera i smaken. Detta är en mild sås.

Servera med kokt potatis, och milda grönsaker i en sallad (ej tomat, lök osv). Gärna babyspenat, och lättångade sockerärtor (häll kokande vatten över dem i ett durkslag).

Njut med sodavatten eller icke kryddigt vitt vin.

Vid pennan i köket,

Viveca

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren