Krönika, Kultur, Livsstil, Natur, Upplevt

Fjällvärlden i miniatyr – smultronställe i många år

Kvarnbäcken rinner genom områdets olika delar, bland annat renvallen, videkärret, snölegan och ängsbjörksskogen.

Ett smultronställe för botanikernördar och naturälskare, det kan man kalla Fjällträdgården i lappländska Jokkmokk som nästa år fyller 25 år. Många av dessa år i slumrande törnrosatillstånd, numera i ett piggt och expansivt läge med en eldsjäl i ledningen.

Blodfingerört

Vi råkar ta vägen förbi en dag när vi passerar centralorten Jokkmokk. Inte en bil på den lilla parkeringen, och knappt en besökare heller. Men det dröjer inte länge förrän vi stöter på en medarbetare här och en där, fullt sysselsatta med bevattning och diverse trädgårdssysslor.

När vi vandrat runt på de vindlande träspängerna en stund, och tagit del av alla olika växter, var och en med sin egen tydliga namnskylt, möts vi plötsligt av ett glatt välkommen! Det visar sig vara den ansvariga för stället, biodynamiska trädgårdsmästaren, Ingrid Hellberg.

Ingrid Hellberg har väckt den slumrande fjällträdgården till liv.

Först vill vi veta mer om den ymnigt blommande växten en med vackert röda små blommor, sedan fortsätter samtalet.
Ingrid berättar om sin egen resa med en skidkarriär som byttes till en trädgårdsutbildning på Skillebyholm med praktik på vildflor i Göteborgs botaniska trädgård. Varpå följde flytten upp till Jokkmokk för nio år sedan, till ett jobb hon sökt och till sin glädje fått.
Sedan dess har hon jobbat oförtröttligt tillsammans med sina medarbetare för att väcka den slumrande trädgården till liv, i dag en blomstrande fjällvärd i form av ett mikrokosmos med en fjälltopp (!!!) i centrum som så småningom ska växa till en fjällkedja (!!!) får vi veta.

Snart ska tallarna tas bort, mossan och jorden skalas av för att skapa en fjällkedja i miniatyr.

Den porlande Kvarnbäcken rinner genom området och delar naturligt av det i sina olika beståndsdelar. Bänkar och viloplatser står utströdda lite här och var, och inbjuder till vilsamma pauser.

Och javisst, nu ser vi ju den lilla avskalade stentoppen med sin fjälltypiska form, och där intill reser sig en grön mossklädd kulle med tallar som är tänkt att bli till en fortsättning.
Inne i informationshuset vid entrén njuter vi av Edvin Nilssons vackra foton, som ett fint komplement till det som växer där utanför.
Ingrids önskan är att fler hittar till den här platsen.

Och vi säger detsamma, vi som varit där: Måtte fler växtvänner och andra ta sig vägen förbi, vid sidan av souvenirshoppandet, fjällfisket och vandrandet:
Här finns hela fjällvärlden i ett nötskal.

Foto: Ingrid Kinne Lindgren

Fotnot:
Den fjällbotaniska trädgården hör till Ajtte, svenskt fjäll- och samemuseum, som är ett stiftelseägt kultur- och naturhistoriskt centrum i Jokkmokk.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren