Helgeflundra kan fiskas bland annat i Skagerack och Kattegatt men finns även långt norrut vid Spetsbergen och Novaja Zemlja. Fisken är utrotningshotad. I det här fallet kom den till fiskdisken från en odling i Norge. För att få dels en god smakkombination, dels en fin färgbild bestämde jag mig för att dekorera fiskbiten med en klick färgstark forellrom (även den odlad). Den här färgkombinationen finns bland annat i mitt forna hemland Polens flagga.

Helgeflundra med forellrom och jordärtskocksmos.  

Till 2 personer:

2 filéer av helgeflundra (ca 150 g var),

50 g forellrom,

3 – 4 jordärtskockor,

2 potatisar,

30 g smör,

0,5 dl grädde,

saften och rivet skal av 0,5 citron,

2 salladslökar,

dill till garnering,

svartpeppar och flingsalt,

rapsolja till stekning.

Börja med att skala jordärtskockorna och potatisen, dela dem i mindre bitar, salta och koka ca 25 min. Potatisen blir genomkokt snabbare och man kan därför ta upp den efter ca 15 minuter. Häll bort vattnet, mosa. Värm smöret och grädden en kort stund i mikron. Vispa in det i moset. Det går även att mixa moset med en mixerstav om man önskar en slätare konsistens. Riv till sist i citronskal och rör om. Håll moset varmt.

Sedan tar man itu med fisken. Den ska stekas på ganska hög värme i rapsolja tillsammans med salladslökarna, 3 – 4 minuter på varje sida. Salta och peppra fisken och pressa över citronsaften redan i den varma stekpannan.

Vid uppläggningen toppar man fiskbiten med en eller två teskedar forellrom och garnerar med dill.

Musik i köket: Joss Stone – Here comes the rain again