Samhälle

Fler döda i sommarens värmebölja

Värmen kan vara hälsofarlig men ger ack så vackra kvällsvyer. Foto: Ingrid Lindgren.

Extremvärmen i Sverige sätter nu spår i statistiken över antalet döda. Samtidigt är det inte fler som dör av värmen än när det är influensatider vintertid, menar experterna.

Ny statistik från Folkhälsomyndigheten visar att dödligheten de två senaste veckorna ligger strax över den förväntade variationen under sommaren, vilket stämmer överens med tidigare studier om dödlighet vid höga temperaturer.

– Även om statistiken visar en ökning så är det i nuläget lägre dödlighet än vid en normal vinter, och betydligt lägre än vid influensatoppar vintertid. Det säger Adam Roth vid Folkhälsomyndigheten.

Fredrik Mellgren skriver i en artikel i dagens SvD att det sannolikt är den ihållande hettan som gjort att fler än normalt har dött i juli jämfört med samma månad tidigare år. Och att den grupp som drabbats mest är åldersgruppen 65-plussare.

I Stockholm, Jönköping och Östergötland har akutmottagningarna tagit emot betydligt fler patienter än normalt med problem som har att göra med värmen.

Folkhälsomyndigheten påpekar på sin hemsida att de som är särskilt känsliga för värmen är vi lite äldre, kroniskt sjuka, personer med funktionsnedsättning, små barn och gravida samt personer som tar viss medicin:

– Det finns studier som visar att långa perioder med höga temperaturer kan leda till överdödlighet framför allt bland dessa grupper men med hur mycket, vid vilka temperaturer och efter hur lång tid varierar avsevärt.

Läs mer här – drick drick drick!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren