Följ med på bokmässan 2016

 

Nyfiken Grå besöker bokmässan i Göteborg och rapporterar om stort som smått i kortform:

Yttrandefrihet är temat på Bokmässan 2016 – året då den svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år. Kampen för det fria ordet pågår ständigt, särskilt i en tid då öppenhet och informationsutbyte dagligen ställs mot förtryck och näthat.


Det är lördag, anstormningen av besökare till Bokmässan är enormt. Att försöka ta sig mellan montrarna handlar inte om att ha en egen vilja utan att följa med strömmen.

Det är trångt i gångarna

Det är trångt i gångarna

 

Bodil Jönsson

I allt vimmel står Bodil Jönsson och talar om ”Tio tankar om arbete” 

 

Johanna Ekström berättar om sin bok

Johanna Ekström berättar gripande om sin ”Dagbok 1996-2002”

 

Att göra historien levande diskuterar tre författare tillsammans med John Chrispinsson. Alla har ambition att göra 1600-talet levande för oss. Hur gör man för att ge tidsanda, färg och trovärdighet till texten. Alla är eniga om en sak, det roligaste med att skriva historiska romaner är ”researchen”, att få djupdyka i historiska dokument och miljöer.

Maria

Moderatorn John Chrispinsson tillsammans med författarna Ulrika Kärnborg nu aktuell med”Saturnus tecken” en romanfantasi om Axel Oxenstierna, Göran Redin med”Ett bräckligt liv”  om familjen från Lövberga gård i Östergötland. Längst till höger Maria Gustavsdotter som avslutar sin trilogi om tre prästdöttrar med”Ebbas bok”.

 

trolleri

Carl-Einar Häckner, krönikör i Dagens Arbete, gästtrollar och läser texter i tidningen Vi:s monter


Att uppleva Bokmässan på plats är naturligtvis det bästa sättet att känna lite av pulsen och stämningen här i Göteborg. Några bilder från fredagen kan bidra till förståelsen.

img_3169

En liten del av mässgolvet

 

Bokmässan är inte bara deckare

Bokmässan är inte enbart action och deckare även om den omedelbara effekten av massexponering kan få en att tro det.

 

men också

men också ungdomsromaner om psykisk ohälsa som ”En dröm från att dö” av Emelie Kalen Loxi

 

eller varför inte historia

eller varför inte krigshistoria som Antony Beevor beskriver.

 

Björn Hellberg ler och signerar

Många författare finns på plats, Björn Hellberg ler och signerar,

 

så också

så också deckarförfattaren Anna Jansson när jag går förbi.

 

en bokhylla

Något för barnbarnen, en bokhylla med barn och ungdomslitteratur.


Ulf Peter Hallberg har i år gett ut Det blodiga parlamentet och Komiska Förväxlingar som är nyöversättningar av åtta Shakespearedramer. Ambitiöst, men när han berättar om arbetet här på bokmässan förstår jag att för honom är detta lycka snarare än hårt arbete. Även Jan Ristarp, aktuell med nya översättningar av Stormen och Cymbeline ser översättandet som ett ljuvligt hantverk. Med i panelen satt också Anna Takanen, chef för Stockholms stadsteater för att ge perspektiv på översättningar av Shakespeares verk och deras odödlighet. Moderator var John Swedmark.(JZ)


Föredragen avlöser varandra i en aldrig sinande takt. Stora dragplåster som Ebba Witt-Brattström, Åsa Beckman och Lena Andersson fyller kongresshallen med intresserade när de som idag debatterar Kulturmannen.  Moderator Rakel Chukri frågar dem — Var finns dagens kulturman? Ebba säger att det är ”vi” som lyfter honom, Lena tycker att han kan få hålla på så tar vi kvinnor vårt senare och Åsa Beckman menar att kulturmannen är trots allt en skapare av ”konst”. Hugo Rask sitter bredvid mig och Ester fortsätter nog att ”ragga”. Kulturmannen och andra texter av Ebba Witt-Brattström fortsätter att engagera.(JZ)


När Patti Smith och KG Hammar möts för att prata om Livet, konsten och kärleken brakar Bokmässan samman. Kombinationen skapar ett intresse, så brett, att den stora lokalen K1/K2 inte räcker till. Jag står i kön utanför ingången tillsammans med presskollegor och vi hör hur samtalet börjar innanför portarna, åskådare med biljett går in först, naturligtvis, irriterade dörrvakter säger skynda på, visar med irriterade gester att vi inte ska prata och störa, säger ni får vänta, men i slutändan så räcker inte lokalen till för anstormningen. 15 minuter efter att samtalet börjar stängs dörrarna. Vi kommer inte in.

Dags för en kopp kaffe och reflektion hur Bokmässan kunde räkna så fel. Kanske kommer det personliga samtalet mellan Patti Smith, författaren till den självbiografiska Just Kids, och vår ärkebiskop emeritus KG Hammar att finnas på Youtube. (JZ)

 

image


När Maria Källsson inviger Bokmässan 2016 är det det skrivna ordet, det talade budskapet, friheten att lyssna som lyfts fram. Att vi hela tiden måste ta striden för att informationen skall vara fortsätta att vara fri. UNESCOs vice generaldirektör Getachew Engida och sa att friheten att skriva och tala är grunden för demokrati och lovordade Bokmässans val av tema, yttrandefrihet. Alice Bah Kuhnke pekar, som kultur och demokratiminister, på verkligheten att vi inte gör tillräckligt för att värna rättigheten till det fria ordet. Oavsett vilken plattform vi väljer att tala ifrån gör vi inte tillräckligt. Kampen måste föras hela tiden för yttrandefriheten. (JZ)

 

image

Alice Bah Kuhnke, talar om att vi måste kämpa för yttrandefriheten

 

image

Bokmässan invigs med trumvirvelfanfar, Getachew Engida till vänster och Maria Källsson längst till höger.


 

image

Då börjar mässan

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren