Folk, Upplevt

Folket firar sin poet

Foto: Björn Larsson Ask

I Thailand händer det att stora kulturpersoner från förr firas med folkliga fester. En sådan fest ägde rum häromdagen. Nyfiken grås Björn Larsson Ask var där med kamera och penna:

– I förra veckan firades det rejält i den lilla byn Sunthorn Phu som ligger en halvmil från vårt viste i Laem Mae Phim, sydost om Bangkok. Sunthorn Phu är namnet på en av Thailands mest kände poeter, som levde mellan 1786 och 1855. Han blev flera kungars favoritpoet och även folkets poet.

Foto: Björn Larsson Ask

Firandet pågick från lunch till midnatt. Högst upp på parkens enda kulle hade den sittande poeten full koll. Förutom Sunthorn firades medlemskapet i ASEAN. Tillsammans med nio övriga länder har man skrivit på ett avtal om att minimera tullar och avgifter inom detta stora sydostasiatiska frihandelsområde.

Det talades och sjöngs mycket om betydelsen att ha bra relationer med övriga länder, framför allt Kambodja.

Foto: Björn Larsson Ask

Guvernören i provinsen Rayong, Mr Tawatchai Terdphaothai, deltog i firandet. Han sägs vara släkt med den framlidne poeten, som föddes i den lilla byn. Det bjöds på gratis mat och dryck i parken, liksom dans- och sångunderhållning på temat historien genom tiderna.

Foto: Björn Larsson Ask

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren