Livsstil, Tittat

För rymdnördar

Neil Armstrong (Ryan Gosling) och hans fru Janet (Claire Foy).

First man

That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind (Detta är ett litet steg för (en) människa men ett jättekliv för mänskligheten).

Det är de historiska och bevingade orden från den amerikanske astronauten Neil Armstrong när han som första människa steg ner på månen den 20 juli 1969. En stund senare stod hans kollega Buzz Aldrin också där.

First man är den spännande historien om landstigningen på månen men också den privata historien om Neil Armstrong (Ryan Gosling) och hans fru Janet (Claire Foy) och barn. Filmen utspelas under åren 1961-1969 .En dotters tragiska död påverkar Armstrong starkt och hans fokus på arbetet som astronaut blir näst intill maniskt.

Det här är en film med mest män av förklarliga skäl. På 60-taket var tanken på kvinnliga astronauter otänkbar. Två kvinnor är med i historien, båda hemmafruar och utan särskilt mycket inflytande även om Janet visar klorna ibland.

Neil Armstrong är en intelligent och samlad pilot och astronaut som i flera lägen räddar sig och sina kolleger med sin tekniska kunskap och iskyla.

First man är en visuell upplevelse med realistiska interiörer från rymdskeppen. Det är mycket spännande trots att vi alla vet hur det gick. Den är väl värd både tid och pengar för den som är intresserad av rymdfärder, teknik och människans expansion i universum.

Regi: Damien Chazelle.

Manus: Josh Singer efter romanen First man av  James R. Hansen.

I rollerna: Ryan Gosling, Jason Clarke, Claire Foy, Kyle Chandler, Corey Stoll, Ciaran Hinds, Christopher Abbott, Patrick Fugit, Lukas Haas m fl. Regi: Damien Chazelle med flera.

Premiär fredag 12 oktober.

Titta på trailer här.

Duncan (Chris O’Dowd) möter sitt livs idol Tucker Crowe (Ethan Hawke) tillsammans med sin flickvän Annie (Rose Byrne) på en strand utan att förstå vem han är

Juliet Naked

Mysig feelgood

Det är möjligt att det existerar men jag har aldrig träffat någon kvinna som blir fullständigt besatt av att kunna allt och då menar jag verkligen allt om en pop/rockartist. Men när det gäller män så finns det ganska gott om experter.

I Juliet Naked är musiknörden och läraren Duncan (Chris O’Dowd) totalt insnöad på sin idol Tucker Crowe (Ethan Hawke). Den amerikanske sångaren har inte synts i offentligenheten på massor med år men hans fanclub, ledd av Duncan, har massor av teorier om vad som hänt Tucker och hur han lever i dag. 

Duncans fickvän Annie (Rose Byrne) är helt uttjatad på Duncans dyrkan av Tucker Crowe och vill helst av allt bilda familj och få barn. En slump gör att Annie får kontakt med Tucker och han dyker så småningom upp i England. De träffas och mötet får stora konsekvenser för alla inblandade.

Musiken i Juliet, Naked är i huvudsak skapad av Malmöbon Nathan Larson, med bidrag även från Ryan Adams, Conor Oberst och Robyn Hitchcock. Ethan Hawke sjunger själv alla Crowes låtar i filmen.

Ethan Hawke gör en sympatisk avdankad rockare med så många barn ”på bygden” att han inte har riktigt koll på alla men han är helt inställd på att kompensera sina ättlingar så gott han kan. Rose Byrne är intagande som den uttråkade Rose.

Juliet Naked är en underhållande engelsk feelgoodfilm – en mysig en och en halv timme med hyfsad musik. 

Regi: Jessie Peretz.

Manus: Evgenia Peretz, Jim Taylor och Tamara Jenkins efter roman av Nick Hornby.

I rollerna: Rose Byrne, Ethan Hawke, Chris O’Dowd, Lily Brazier, Ayoola Smart, Enzo Cilenti, Pamela Lyne, Denise Gough, Phil Davis med flera.

Premiär fredag 12 oktober.

Titta på trailer här.

Kusama Infinity

Fascinerande och färgstarkt

Prickar i långa banor och i alla möjliga sammanhang och färger. Det är Yaoyi Kusamas utmärkande drag i målningar, skulpturer och i allt hon gör med sin enorma kreativitet.

Japanska Kusama är en världens främsta konstnärer men hon har från början fått kämpa hårt för att få uttrycka sig med sin konst. Hon växte upp i en traditionell och konservativ familj i Matsumoto i Japan. Hon tecknade tidigt och fick trots moderns motstånd gå i en konstskola där hon utbildades i nihonga, en japansk traditionell kontform.

Men Kusama var egensinnig och i slutet av 50-talet flyttade hon till New York starkt influerad av den moderna amerikanska avantgardismen. 

Som kvinna och dessutom asiat hade hon det mesta emot sig. Hon upptäckte snart att hon blev kopierad av män som hyllades för de kopior av hennes verk som visades.

På 60-talet anslöt hon sig till hippierörelsen och anordnade mängder av happenings där nakenhet var ett stående inslag. Detta orsakade skandal. Inte minst i Japan där föräldrarna skämdes.

Yaoyi Kusamas konst har sedan dess rönt enorm uppskattning runt om i världen. Hon har i många år tillbringat sin mesta tid på mentalsjukhus men hon är samtidigt fortfarande otroligt produktiv.

Filmen om Kusama är fascinerande, färgstark och spännande. Den lockar till ytterligare fördjupade kunskaper om hennes konst.

Regissör: Heather Lenz.

Medverkande: Yayoi Kusama.

Premiär fredag 12 oktober.

Titta på trailer här.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren