Krönika

Fördel äldre på jobbet

Singapore, en stad i framkant. Foto: Ingrid Lindgren.

Det talas ofta om att få in fler människor på arbetsmarknaden. För det mesta avses de som är nya i vårt land, alla de med annan bakgrund än den rent svenska och som har svårt att få dörrar att öppnas in till en fast anställning och hygglig lön.

Frågan är om man inte bör lyfta blicken ett snäpp och fundera på hur vi som är lite äldre ska hjälpas tillbaka till arbetsmarknaden, alternativt hålla oss kvar där så länge orken och viljan finns.

I Singapore har man tänkt till rejält, läser vi på nättidningen Irish Times. Där liksom i världen i övrigt ökar den äldre befolkningen i rask takt.

Därför har politikerna bestämt sig för att göra detta till en prioriterad fråga. Man har infört ett antal olika sätt att hjälpa företag att anställa äldre personer. Systemet kallas job-redesign grant – eller omstruktureringsbidrag.

Mottot är klockrent:

– It´s time to turn our ageing workforce into our advantage.

Tanken är att statliga bidrag ska få företagen att skapa lättare, säkrare och smartare jobb så att de ska vara attraktiva för alla över 50. Ett företag kan få upp till två miljoner i bidrag om man är beredd att anpassa verksamheten i rätt riktning.

Här hemma har politikerna en bit kvar, om man får säga så. I förra veckans regeringsförklaring gavs beskedet att studiemedelssystemet ska göras mer generöst för äldre som vill vidareutbilda eller omskola sig.

Det får väl betraktas som en första början.

Samtidigt pågår processen att höja pensionsåldern till nya, aldrig tidigare skådade nivåer – 70 år och kanske mer. Då vill det till att samhälle och näringsliv gemensamt sätter alla klutar till i andra änden.

Medierna ser oss!

Nog är det så att vi äldre uppmärksammas i medierna som aldrig förr? Rätta mig om jag har fel… Plötsligt känns det som om det vimlar av artiklar, krönikor, teve- och radioprogram med fokus på såna som oss.

Många fina dokumentärer har sänts i teve på sistone, inte minst den om 106-åringen, allas vår gammelbloggerska Dagny Carlsson. Aina Bergvall såg filmen och skrev om den på Nyfikengrå.

Radioprogrammet Pyramidens Lotta Skoglund, Bengt Brülde, Agneta Nordin Foto: Lars Mogensen

Radions Pyramiden har senaste året sänt ett stort antal program om diverse äldrefrågor, seriöst och ambitiöst på alla sätt. Gå in här och lyssna på srplay, det är bara att välja och vraka.

Expressen är en tidning som numera ofta vänder sig till en senior publik, med debattartiklar, intervjuer och andra redaktionella inslag.

Och nu senast har SvD, min gamla tidning/arbetsplats, gjort en satsning på I dagsidan som heter duga, döpt till Fördel äldre.

Så här lyder programförklaringen:

En serie om fler friska år efter 65, och om utmaningen för samhället när antalet äldre ökar som aldrig tidigare i historien. Forskning om åldrandet pågår på många svenska universitet.

En av reportern Agneta Lagercrantz´  intervjupersoner är psykologen m m Patricia Tudor-Sandahl som beskriver känslorna efter att ha fått diagnosen glaukom (grön starr) en obotlig sjukdom.

– Jag är livrädd för att förlora synen. Jag kan inte förlika mig med diagnosen, det är otroligt svårt. Den faktiska sanningen kan försätta mig i panik. Jag vet inte om jag kommer förbi det här.

Följ oss

Du som följer oss på Nyfikengrå.se vet att här händer saker i stort sett varje dag. Vare sig det handlar om en filmrecension av Mia Bjelkholm, ett nytt kreativt recept av Jurek Holzer, goda tips i halktider, eller en blänkare om regeringsförklaringen.

Missa oss inte, och tipsa gärna dina vänner om var vi finns på nätet!

God läsning önskar

Ingrid Lindgren
Redaktör

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren