Kultur, Livsstil

Forsbacka har en historia att berätta

Den pampiga matsalen. Samtliga foton Susanna Rosén.

Gästrikland har många fina bruksmiljöer och platser med en historia att berätta. Ta gärna en avstickare till Forsbacka, mellan Gävle och Sandviken, och ät lunch på Wärdshuset som redan 1782 fick utskänkningstillstånd. Då var serveringen i den mindre byggnaden på gårdsplanen.

Forsbacka Wärdshus.

I dag är restaurangen i den gamla bruksmässen från 1919, ritad av arkitekten och Gävlesonen Cyrillus Johansson. Med denna byggnad band han helt enkelt ihop två flyglar med ett pampigt bygge som var tänkt att imponera på gäster.

Samma arkitekt ritade även Årstabron i Stockholm och Nikkaluokta kapell och en mängd andra offentliga och privata byggnader i hela Sverige.

Som hämtad från en film

Bruksmässen ser ut att vara hämtad från en film och lokalen har faktiskt använts vid inspelningen av balen i  Astrid Lindgrens Madicken. Men Forsbacka har fler filmkopplingar.

Det gamla kapellet håller nu på att renoveras.

En stenkast bort, i herrgårdens kapell var Ingemar Bergmans far Erik Bergman präst under åren 1913-1918. Ingmar Bergmans teveserie Den goda viljan handlar just om tiden i Forsbacka.

Samtliga foton Susanna Rosén.

Serien är dock inte inspelad där. Ingmar Bergman föddes i Uppsala för 100 år sedan. Men eftersom hans far var präst där till 1918 så borde Ingmar i alla fall ha blivit till i Forsbacka…

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren