Folk, Plåtat, Sagt, Tyckt

Forskar vidare kring Alzheimer tack vare reservdelstekniken

Bengt Winblad. Foto: swedishbrainpower.se

Bengt Winblad. Foto: swedishbrainpower.se

– Vi kommer ingenstans om inte Sverige tar fram nya läkemedel. Sverige har i dag en inriktning där vi för lite prioriterar att hitta de underliggande orsakerna. Den som säger detta är Bengt Winblad, världens kanske främste alzheimerforskare.

Han har fyllt 70 med råge och tänker fortsätta så länge det är roligt. – Jag ser inget slut, säger han i en filmad intervju med Gunnar Magnusson för Nyfiken Grå.

Bengt Winblad är professor i geriatrik vid Karolinska institutet, medlem i Nobelförsamlingen, hedersprofessor vid flera universitet och har fått ett oräkneligt antal utmärkelser genom åren.

Han menar att alzheimer är den dyraste sjukdomen vi har. Den kostar cirka 60-65 miljarder kronor om året, största kostnaden ligger på våra kommuner.

Det är en långdragen sjukdom, man behöver mycket stöd, och många hamnar på särskilt boende.

Det är en specifik sjukdom ungefär som en cancersjukdom. – Vi vet inte riktigt varför. Vi kan lindra symptomen men inte bota.

Det forskarna och Bengt Winblad gör är att försöka förstå varför nervcellerna dör i förtid.

Själv är han en riktig reservdelsmänniska, som opererat knäna tio gånger, bytt ut höfterna, opererat halsrygg och ögon. Ingrepp som gjort att han kan fortsätta sin forskargärning förhoppningsvis länge än.

Se intervjun här.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren