Folk, Samhälle

Första svenska boken om Trump – ett kraftprov

Karin Henriksson har skrivit om Trump. Författarfoto: Eva Lindblad, bokomslag: Lind&Co

Vem har skrivit den första svenska boken om Donald Trump? Givetvis är det Karin Henriksson, Svenska Dagbladets eminenta USA-korrespondent sedan nära 30 år. Ingen svensk journalist har bättre koll på USA än hon; alla så kallade ”USA-kännare” inräknade.

Största möjliga kaos

Boken, med titeln Trump, miljarderna, medierna och makten, är en biografi från barndomen ända till i nu. Ett kraftprov med tanke på Trumps inkonsekventa och kompasslösa framfart med målet att skapa största möjliga kaos.

Redan vid unga år utmärkte sig Trump som en mobbare,som gillade att ställa till med bråk, som slog sina lärare på käften, och gav sig på de svagare.För att få ordning på Donald sände föräldrarna honom till en skola med militär kadaverdisciplin,där pennalism ingick i pedagogiken.

Gled omkring på kändisklubbar

Trump började sin karriär i faderns fastighetsföretag. Han drömde om att bli rikare och bygga högre hus än pappa, gled omkring på kändisklubbar i New York, spanade in svenska blondiner och lärde sig affärslivets fulaste tricks.

Den ökände advokaten Roy Cohn med bakgrund som åklagare i målet mot de spiondömda makarna Rosenberg blev Trumps rådgivare och lärde honom att aldrig erkänna ett fel, alltid gå till attack och aldrig be om ursäkt.

Rekord i stämningar

Trump Organization har något av ett världsrekord i stämningar, 3500 på 30 år. Han har varit inblandad i fler tvister än fem andra fastighetsmagnater tillsammans.

Hans företagsimperium har dock inte alltid varit framgångsrikt. Försöken att bli casinokung i Atlantic City på 90-talet misslyckades.Han fick avyttra stora tillgångar, endast tre av 22 enheter gick med vinst. Men bankerna ställde upp. De fann att Trump var bättre levande än död.

Sedermera fick Trump inte låna i amerikanska banker. Han anses i stället ha fått lita till ryska oligarker.

Dokusåpa blev räddningen

Räddningen blev programledarskapet i dokusåpanThe Apprentice, en tittarsuccé under 14 säsonger. Utan rollen som TV-kändis hade Trump aldrig kunnat bli president menar Karin Henriksson.

I dag sysslar Trump Organisation mest  med golf,vin och lyxhotell och leasar ut sitt varumärke ”Trump” till prestigefastigheter över hela landet.

Trump själv är en extremt hårt arbetande person, är helnykterist och röker inte och är besatt av renlighet. Hans bacillskräck var ett bekymmer i valrörelsen där han förväntades skaka hand med hundratusentals väljare. Han kan också vara charmig och omtänksam och drivs av en outsinlig energi.

Men han är inte självironisk, är långsint och hämndlysten, gillar inte att planera och läser inte böcker. Han föredrar att improvisera och uttrycker sig ofta osammanhängande och med ett torftigt språk.Men han har en fantastisk förmåga att läsa av stämningen hos en publik och få den vanliga enkla människan med sig.

Till skillnad från etablissemanget i Washington vet Trump hur
arbetarna i rostbältet och på landsbygden tänker.Därför har han fått med sig de stora skaror som drömmer sig tillbaka till industrins storhetstid.

Trump förstår hur de som hamnat på efterkälken tänker. Det är det som är Trumpismen:

MAGA,make america great again, kombinerat med en stark nationalism: Bygg mur mot Mexiko, inför strafftullar på import, stoppa arbetskraftsinvandringen.

Henrikssons styrka är att också hon vet hur amerikaner tänker och lever efter alla hundratals resor kors och tvärs över landet. Och ingen svensk journalist har bevistat flera presskonferenser och politiska evenemang i ”träsket” som är skällsordet för Washington DC. Huvudstaden är ju uppbyggd i sumpmarkerna mellan Nord och Sydstaterna.

Hon faller heller inte för frestelsen att  dra tvärsäkra slutsatser, och utger sig inte för att ha exklusiva källor i etablissemanget. Något som är omöjligt för en svensk korrespondent i USA. Det kan man möjligen ha som korre i Norge eller Finland, länder för vilka Sverige är viktigt.

Skeptisk till Hillary Clinton

Liksom alla andra bedömare trodde inte Karin Henriksson att Trump skulle kunna vinna,däremot har hon alltid varit skeptisk till Hillary Clinton, som inte hade något program,som inte kunde förklara varför hon borde bli president utan litade på att medarbetarna skulle sköta den saken. Clinton var lika blind för vanligt folks bekymmer som det övriga Washington.

Det är djärvt av Karin Henriksson att skriva en biografi om Trump innan ens det första året som president är till ända. Ett år som präglats av den Trumpska villervallan, ett fantastiskt bra år för gammelmedierna som med förtjusning kastat sig över kaoset i Vita Huset.

Det har aldrig någonsin skrivits så mycket om en amerikansk president som om Donald Trump. Och allt som hänt finns också med i Henrikssons bok. Fast fördjupat, och insatt i sammanhang och med ett tydligt språk utan blinkningar till etablissemanget.

På min gamla arbetsplats – SVT – försvann kvällstidningarna i ett huj –när det avslöjades något ”förskräckligt” om Sverigedemokraterna.

Arbetarnas parti

Precis på samma sätt fungerar det med Donald Trump; folk gillar att bli förtjust förskräckta över något nytt han har sagt eller gjort.

Trump har förvandlat republikanerna från elitens till arbetarnas parti.Han är den starke mannen som ensam kan rätta till systemet.

Trump hyser beundran för starka autokrater som Putin,T urkiets Erdogan eller Egyptens al-Sisi. Men han kommer att inte att lyckas att bli någon sorts VD som själv bestämmer i USA menar Karin Henriksson.

Trumpismen är redan död anser hon. Han har fått backa i många frågor redan. Obamacare har han inte lyckats stoppa,

Efter orkanerna i söder lär han få svårare att krypa ur Parisavtalet.Han har poserat som arbetarklassens vän men försöker genomföra de konservativa miljardärernas krav på sänkta skatter och avregleringar.

”Det mest konsekventa med Donald Trump är hans inkonsekvens”skriver Yale-professorn Timothy Snyder.

Ingen avsättning i sikte

Många tror att Trump kommer att bli avsatt eller en enperiodspresident.

Men Karin Henriksson drar inga sådana slutsatser.Trump kan lyckas att slå sönder den gamla betongstrukturen i Washington och om ekonomin fortsätter att gå bra kan han bli omvald. Någon avsättning är inte i sikte. Det är mycket rökutveckling i Rysslandshistorien men ännu ingen eld.

Och om han förlorar majoriteten i kongressen nästa år kan han tänkas ta fram sin storartade talang för dealmaking, spekulerar Karin Henriksson.

Anders Lindqvist

Före detta politikreporter och utrikeskorrespondent

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren