Livsstil, Tittat

Förvirrad identitetslek

Mikael Persbrandt blir inbjuden på en identitetslek av konstnären Anna Odell.

X & Y

Konstnären Anna Odell vill göra en film om identitet och bjuder in Mikael Persbrandt, som hon beskriver som en alfahanne. Att hon väljer just honom förklarar hon med att hon alltid varit rädd för för män som framstår som mycket män.

Hela filmen är en blandning mellan fiktion och verklighet. Skådespelaren och Konstnären väljer ut tre skådespelare var som ska gestalta deras olika karaktärsdrag. Där är en utlevande, en som är rädd och så vidare. Alla bor tillsammans i en filmstudio och sover i samma säng, fyra och fyra. Flera av ”karaktärerna” är danska.

Anna Odell menar att hon har arbetat med metalager för att undersöka vad det innebär att vara människa i vår medialt gränslösa samtid. Resultatet är förvirrande och mest märkligt.

Vad som är skådespeleri och vad som är verklighet vet vi aldrig och för mig handlar det mest om en film som aldrig får något manus. Något som skådespelarna och producenterna ständigt frågar efter.

De olika karaktärerna går aldrig på djupet och jag blir inte mycket klokare på Konstnären eller Skådespelaren när slutet kommer med en aktion som bara känns som ett försök att få slut på det hela.

Anna Odell säger i filmen att hon vill ha ett barn med Mikael Persbrandt, ett konstbarn. Hon har nu i verkligheten fött ett barn  men om Persbrandt är far till detta barn får vi inte veta.

För den som är nyfiken på Mikael Persbrandt kan jag rekommendera hans självbiografi som är riktigt bra och intressant läsning.

Manus och regi: Anna Odell.

I rollerna: Anna Odell, Trine Dyrholm, Vera Vitali, Mikael Persbrandt, Jens Albinus, Sofie Gråböl, Thure Lindhardt, Shanti Roney, Peter Engman, Peter Kanerva.

Premiär fredag 23 november.

Titta på trailer här.

  1. Gunnar Magnusson

    Äntligen – kort och bra, Mia! (Långa recensioner kommer aldrig till poängen!). Gunnar Magnusson

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren