Plåtat, Tipsat

Fotobok ett fiffigt sätt att spara minnen

Samtliga foton: Sven-Eric Bergström

Samtliga foton: Sven-Eric Bergström

Gör en fotobok! Det tycker Sven-Eric Bergström, mångårig journalist vid Upsala Nya Tidning. Här förklarar han varför:

Det är ett bra sätt att även i fortsättningen kunna njuta av alla fina digitala bilder du tagit. Annars är risken stor att de sparas på någon hårddisk eller usb-minne utan att någon tittar på dem. De glöms bort.

En fotobok är något helt annat än de album man gjorde förr. Vi med några år på nacken minns hur små svartvita papperskopior skulle klistras fast på hårt papper i pärmar. Senare kom nymodigheter i form av små fotohörn som bilderna kunde fästas i. Därefter fick vi plastfickor i anpassade storlekar att stoppa in bilderna i.

Allt sköts från datorn

Nej, glöm allt detta. Nu sköter du allt från din dator, väljer bilder och lägger in dem i den ordning du vill ha dem, gärna med någon skriven kommentar till. Det blir snyggt och överskådligt. Har du lust och tålamod kan resultatet bli riktigt proffsigt!

På marknaden finns en rad företag som erbjuder fotobokstjänster. Enklast är kanske att söka efter ´fotobok´ på nätet. Kolla gärna bäst-i-test.se. Välj det företag som känns lämpligast för dig. Principen är ungefär densamma vilket du än väljer.

Registrera dig och bli användare hos din leverantör. Du bestämmer dig för den typ av produkt du vill ha, storlek på sidorna, antal sidor osv. Därefter är det dags att ladda upp dina bilder, alltså föra över dem från din dator till leverantörens program.

I nästa steg kan du själv i lugn och ro redigera sidorna, lägga ut bilderna som du vill med det format du önskar och skriva in texter i valfri stil och färg. Men i stället för att lägga ned så mycket tid på layouten kan du låta den ske automatiskt. Då är boken klar för tryckning på några röda sekunder. Bara betala och vänta på att boken kommer per post om några dagar.

Välj ett tema

En kul idé är att ha ett tema för fotoboken, Fjällvandringen 2015, Mormor Ernas 90-årsdag, Vårt bröllop, Lille Nicklas första år, Pensionärsresan 2014 och så vidare. Man kan också göra årsböcker på dagboksvis och sammanfatta varje år med texter och bilder. Det är roligt att kunna titta tillbaka på de år som gått. Ge din käraste en årsbok med särskilt urval av bilder. Garanterat en höjdare!

Ett tips för den som vill göra en bok med tema är att i förväg samla bilderna i en mapp, så man har dem tillgängliga när det blir dags att ladda upp dem. Annars blir det lätt rörigt om man ska börja leta efter bilderna i hårddiskar eller olika kamera- och usb-minnen.

Välj motiv omsorgsfullt

Dessutom är det bra om man redan från allra första början under exempelvis en resa tänker på att bilderna kan komma att tryckas i en fotobok. Det brukar innebära att man väljer motiv mer omsorgsfullt.

Var också noga med att personerna på bilderna ser någorlunda bra ut. Vidöppna munnar med mat i, halvslutna eller röda ögon och konstiga grimaser blir ingen glad av. Visserligen finns ofta möjlighet att förbättra bilders kvalitet sedan de laddats upp men bäst är förstås att ha bra bilder från början.

Viktigt att komma ihåg innan man startar bokprojektet är att se till att nätuppkopplingen är bra och att datorns minne räcker till.

Lycka till! 

Sven-Eric Bergström

Så såg det ut förr...

Så såg det ut förr…

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren