Plåtat, Skrivit, Tipsat, Tittat

Fotografi vid livets gräns

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

För fem år sedan var Leif Sandberg 65 år och nära att dö. Under en rutinoperation av gallblåsan upptäckte läkarna något som de trodde kunde vara en tumör. En ny, åtta timmar lång operation och ett helt års konvalescens senare kändes det som att börja leva på nytt.
Då bestämde sig Leif för att lägga ingenjörskarriären i malpåse och satsa på fotografi.
Konst och foto var ett gammalt intresse som hade hållit i sig ändå sedan pojkåren. I femtioårsåldern studerade han konsthistoria på universitetet men nu ville han prova sina vingar som fotograf.

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

Tiden kändes knapp. Den egna kroppens skröplighet och förgänglighet var det som motiverade honom. Huvudet var fullt av idéer som han ville genomföra i bild. Helt okunnig om foto var han inte. Han hade samlat och läst fotoböcker i många år.
Några försök senare vågade han visa sina alster för den kände fotografen Anders Petersen som uppmuntrade honom starkt. Leif tog även kontakt med en annan framstående fotograf, JH Engström. JH inbjöd Leif att delta i ett av sina ettåriga workshops.
Det första stora fotoprojektet handlade, helt naturligt om ångest och död. De flesta av bilderna föreställer fotografen själv. På några är hustrun Toni med. De svartvita bildernas mörka dramatik förstärks av den kroppsliga närvaron.

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

Fördelen med att ha sig själv som fotoobjekt är att man behöver aldrig riskera att få nobben, säger Leif Sandberg.
Varje bild börjar med en ganska generell idé om vad den ska uttrycka och berätta, förklarar Leif. Under arbetets gång kristalliseras den färdiga bilden ut. Det ena ger det andra medan jag låter det omedvetna styra. Den färdiga bilden uppstår ofta vid genomgången av fotograferingsresultatet.
Slutresultatet känns på samma gång skrämmande och livsbejakande. Den yttersta dagens närhet är påtaglig; en mystisk ritual pågår under ytan. Samtidigt är detta är också en överlevnadsstrategi. Undersökningar har visat att de som håller sig aktiva både psykiskt och fysiskt högt upp i åldrarna har 30 procents större chans att överleva.

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

Trots den sena debuten som fotograf, vid fyllda 70 år har han fått mycket fina vitsord och uppmuntran från den yngre fotografgenerationen.
JH Engström har hittat kärnan i Leif Sandbergs skapande. Så här skriver han i sin kommentar till utställningen: ”Hur långt utanför oss själva når vi? Är kroppen vår egentliga gräns? Det är just den förra meningens sista ord som jag tror är central i Leifs Sandbergs fotografier. Hur ser en gräns ut?”

Foto: Leif Sandberg

Foto: Leif Sandberg

– Jag tänker fortsätta så länge jag är på benen. Jag lider i alla fall inte av någon brist på idéer, säger Leif Sandberg som redan är igång med sitt nästa fotoprojekt.

Galleri RALF  presenterar: Ending – fotografier av Leif Sandberg. Marie Laveau, Hornsgatan 66. T o m 26 januari 2014.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren