Folk, Skrivit

Fritt fram för danskar att jobba efter 70

Sören Ryge Petersen. Foto: en.wikipedia.org.

Sören Ryge Petersen. Foto: en.wikipedia.org.

I Danmark är det sedan nyår förbjudet att avskeda folk endast med hänvisning till åldern. Många danska företag har i sina kontrakt haft inskrivet att den anställde måste gå vid 70.

Men nu blir det de personliga kvalifikationerna som ska avgöra om den anställde ska gå, något som uppskattas av till exempel  organisationen Äldresagen i Danmark, som arbetar för de äldres rättigheter. Organisationen uppger att det varit omkring 1 200 danskar per år som stoppats av 70-årsstrecket.

Men med tanke på att 70 000 danskar väntas i år uppnå 70 år, är det alltså relativt få som fortsätter arbeta. När det inte längre finns lagliga hinder kanske det blir fler.

Danmarks Radio hör till dem som haft 70-årsgränsen. När den i Danmark mycket uppskattade naturkrönikören Sören Ryge Petersen i sitt TV-program i somras meddelade att ”snart är det slut” – blev det stor uppståndelse. Och Danmarks Radio meddelade han var välkommen fortsätta på nytt kontrakt.

Prins Henrik. Foto: en.wikipedia.org.

Prins Henrik. Foto: en.wikipedia.org.

En annan ”pensionering” som givit stor uppmärksamhet i Danmark är att dronning Margrethe II i sitt nyårstal till nationen meddelade att hennes make prins Henrik beslutat varva ner. Eller att gå på pension, som hon sa.

Prins Henrik är född den 11 juni 1934 och ska nu endast i begränsade omfattning delta i officiella begivenheter. Men han får behålla sitt apanage på 8 miljoner danska kronor.

Drottningen själv, född den 16 april 1940, förväntas enligt alla kommentar i dansk press fortsätta sitt arbete.

Den vanlige dansk som vill ha folkepension kan  i Danmark få det vid 65 årsålder om han/hon är född före 31 december 1957.

Sedan är det en trappa upp genom några årsklasser. För  dem som är födda 1 januari 1963 eller senare utgår för närvarande folkepension först vid 67 års ålder.

I Danmark är det enligt pensionssajten borger.dk aviserat att folkpensionen ska flyttas fram ännu ett stycke. Det ska ske vartefter danskarna blir äldre och äldre.

Lars Sönnergren

Fotnot:
Mina första läroår på Vestmanlands Läns Tidning, därefter TT, Land Lantbruk samt tidningen Husdjur – mjölkböndernas tidning. Också två år som lantbruksreporter i Danmark och fick fortsatt intresse för det danska.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren