Livsstil

Funky chicken mättar många munnar

Teriyakilax på grönsaksbädd. Foto: Jurek Holzer

Kommer det många på middag? I så fall bjuder det här receptet på en mycket enkel lösning. Det som behövs är ett större antal kycklinglår med skinn på.
Vi börjar med att gnida in dessa med klyftor av lime för att få bort den lite unkna doften av styckad kyckling som legat ett tag i plastförpackning i affären.

Sedan sätter vi ugnen på 200 grader.

Nu ska kycklingbitarna prepareras innan man sätter in dem i ugnen.

Hacka några torkade fikon och några vitlöksklyftor, hur många beror på hur mycket kyckling du ska bjuda på. Fikonen och vitlöken mortlas ihop med kardemumma, torkade chiliflingor och paprikapulver. Detta stoppas innanför skinnet på kycklingen, ungefär en tesked per lårbit.

Häll en rejäl skvätt rapsolja i en långpanna, lägg i kycklinglåren och skvätt ytterligare olja över. Salta med flingsalt och stek i ugnen i 20 minuter.

Nu är det dags att skala några morötter och gula lökar och skära dem i mindre bitar.
När det har gått 20 minuter tar vi ut långpannan ur ugnen, vänder på alla bitarna och lägger i morötter och lök. Grönsakerna kommer att bidra till att det bildas en smarrig sky som du sedan kan använda som sås (OBS skyn måste i så fall silas). Nu strör du också svarta (eller gula) sesamfrön över det hela och kör in det i ugnen i ytterligare 20 minuter.

Servera gärna anrättningen tillsammans med klyftpotatis som du steker samtidigt med kycklingen, fast på en annan långpanna i ugnen (det räcker med 30 min för potatisen). En god sallad hör också till.

Musik i köket: Rufus Thomas – The Funky Chicken

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren