Jag påstår inte att jag är speciellt bra i spanska. Mina kunskaper i det iberiska tungomålet kommer från ett par terminer kvällskurser och några turistresor. Däremot tycker jag att det är kul när maträtterna får namn som leder tankarna bort till vita stränder, vajande palmer och blåa hav. Den här snabblagade rätten fick sitt spanska namn tack vare googleöversättningen. En påse gambas från frysen och en knippe färsk grön sparris verkade som en god kombination. Min fru Ditte gjorde hollandaisen – hon är proffs på allt med smör i.

Gambas con espárragos verdes y salsa holandesa (Gambas med grön sparris och sås hollandaise, 2 port).

ca 200 g gambas

Här är det viktigt att påpeka att jag förordar användandet av  s k FOS-certifieradeskaldjur. Friend of the Sea har koll på vad som sker i den marina miljön. Leta efter den lilla runda röda symbolen i frys- eller fiskdisken för att kunna vara säker på att skaldjuren inte kommer från några miljöfarliga rövarodlingar. Friend

en knippe färsk grön sparris

en vitlöksklyfta

två små röda chilifrukter

flingsalt

rapsolja

en rejäl sats hollandaisesås

Börja med att skära bort den nedersta delen på sparrisarna och finhacka chili och vitlök.

Skala räkorna.

Koka sedan hollandaisen (hemma använder vi ett gammalt beprövat recept från Vår kokbok, sidan 423).

Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja i och fräs sparris ihop med chili och vitlök, några minuter. Sänk värmen något.

Sedan i med räkorna, rör runt i pannan ett par minuter så att de bli varma. Strö över en nypa flingsalt.

Olé!

Serveras med smörstekta brödskivor om det ska ätas som förrätt eller med ris, om det ska ätas som huvudrätt.

Musik i köket: First Aid Kit – My silver lining