Upplevt

Gammal, attraktiv och kvinna en omöjlig ekvation?

Diagram över benskörhet för olika kön, vid olika åldrar. Ill: sv.wikipedia.org.

– Att skillnaden mellan synen på äldre kvinnor och på äldre män är så pass stor är faktiskt en gåta. Strikt objektivt är det svårt att hävda att kvinnor skulle åldras på ett mer ofördelaktigt sätt. Rynkorna och fårorna är identiska, hudens tunnhet likadan, de grå tonerna desamma. Lite hängiga bröst är väl helt jämförbart med lite hängigare pung?

– Och kulturen visar få äldre och attraktiva kvinnor. De kan möjligen vara ”paranta” och ”eleganta”, men laddas sällan med sexuell utstrålning i filmer, böcker och medier.

– I takt med att fler äldre kvinnor blivit synliga i offentligheten tycks tvärtom kraven på att man ska se yngre ut bara öka. Vi ser en fullständig explosion av serum, aha-syror, och essenser, för att inte tala om operationer, implantat och IPL-behandlingar.

Den som skriver dessa rader är journalisten och litteraturkritikern i Dagens Nyheter Åsa Beckman, (och 56 år ung). De finns med i en antologi, Klimakteriet, som ges ut i vinter av Atlas förlag. Hela avsnittet publicerades i DN i veckan under rubriken Vår tid står inte ut med en äldre kvinnas utseende.

Som 70-plussare och kvinna kan man inte annat än att med ett igenkännande leende ta del av Åsa Beckmans reflektioner. Även om det är väl hårt att påstå att vi äldre kvinnor skulle vara så mycket parias som rubriken påstår.

Kroppen är inte evinnerlig, fatta det

En annan författare som reflekterar över åldrandet är amerikanskan Barbara Ehrenreich, 76 år. I sin nya bok Natural Causes: An Epidemic of Wellness, the Certainty of Dying, and Killing Ourselves to Live Longer tar hon upp existensiella frågor om hur vi överförbereder och oroar oss för det som är oundvikligt, nämligen döden.

Gerdt Sundström, professor emeritus, presenterar boken i senaste numret av tidskriften Äldre i Centrum. Så här skriver han bland annat:

– Med sin cellbiologiska bakgrund begrundar Barbara Ehrenreich det som sker i kroppen, det hon fyndigt kallar kriget mellan konflikt och harmoni. Kroppen är helt enkelt inte byggd att vara evinnerlig.

– Företaget Oracle lägger hundratals miljoner på antiåldrande-forskning, men alla våra försök att undgå döden är bara illusionsmakeri.

– Man kan gå på gym för att må bättre, javisst, men den ideologiska påbyggnaden är symtom på tidsandan, som hon starkt ogillar. Mycket som medicinen gör är jämförbart med medicinmannens ritualer, provtagningar och undersökningar utan evidens.

– När man är kommen till ålder är man helt enkelt ”gammal nog för att dö”.

Längre väntan på akuten för 80-plussare

Att behöva uppsöka akuten innebär som bekant att man också får vara beredd på att vänta ett bra tag innan doktorn dyker upp.

Socialstyrelsen har nyligen tagit fram ny statistik för väntetider. Och den visar bland annat att väntetiden ökat om man är så gammal som 80 år eller mer.

80-plussare står för 18 procent av alla akutbesök och får vänta 50 minuter på att träffa läkare, vilket är något kortare än andra patientgrupper. Däremot vistas äldre längre tid på akuten, fyra timmar och 4 minuter.

– Multisjuka äldre ska inte behöva vänta i flera timmar. Miljön på akuten är inte alls bra för dem, säger utredaren Mats Granberg.

En trend som borde gå åt ett helt annat håll. Hur ska den vändas? En viktig fråga, men utan svar.

Nyfikengrå tuffar på

På Nyfikengrå tuffar vi på med texter om det ena och andra, till exempel om planerna på Vinter-OS i Stockholm, visning av det återöppnade Nationalmuseum och en dagboksrapport från ett författarbesök i Korea – Catharina Ingelman-Sundbergs.

Läs oss, följ oss, tipsa om oss!

Ingrid Lindgren, redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren