Folk, Krönikor, Tyckt

Går årets bragdguld till landets genom tiderna främste idrottare?

Presskonferens i Malmö. Foto: psg.fr

Presskonferens i Malmö. Foto: psg.fr

Bragdguldet, som delas ut på tisdag, ska enligt statuterna gå till den som utförts det senaste årets främsta idrottsbragd. Så har också oftast skett under de 90 år som utmärkelsen funnits. Men då och då dyker ett annat element i bedömningen upp, vilket kan sammanfattas i frasen ”för lång och trogen tjänst”.

Det tydligaste exemplet på detta är beslutet att år 1933 ge medaljen till bandymålvakten Sven ”Sleven” Säfwenberg. Denne var visserligen en legend redan på 1920-talet, men belönades knappast främst för sitt målvaktsspel efter en finalseger på 11-1, utan för sin långa och inspirerande ledargärning.

Skyttarna Torsten Ullman (1937), Kurt Johansson (1966) och Jonas Jacobsson (2008), storkanotisten Gert Fredriksson (1949), häcklöparen Rune Larsson (1951), speedwayens Tony Rickardsson (1999), simmerskan Terese Alshammar (2011) är några av dem som underförstått gynnats långa redan segerrika karriärer. Med i beräkningen har alltid funnits en årsaktuell bragd.

I år är vi kanske där igen, den enskilda bragden kontra den långa karriären. Kort sagt. Går det att ge Zlatan Ibrahimovic SvD:s bragdguld?

Landets främste idrottare

Fyra gånger har denne fotbollsgigant blivit etta på Stockholms Sportjournalisters lista. En gång (2007) röstades han fram som Jerringprismottagare.10 gånger har han fått Guldbollen. I flera länder har han varit tongivande i mästerskapsvinnande klubbar.

Över en längre period måste Zlatan betecknas som landets främste idrottare. I fotbollslandslaget har han framstått som en mästare bland lite för många medelmåttor. Bragdguldet har känts avlägset.

Zlatans avgörande insatser i EM-kvalmatcherna mot Danmark har ändrat läget. Han måste i hög grad anses vare en medaljkandidat i år.

Men räcker det i en ganska hård konkurrens?

Sjöström favorit

Favorit till årets Bragdguld torde likväl simningens Sarah Sjöström vara.

Sarah Sjöström. Foto: en.wikipedia.org/Chan-Fan

Sarah Sjöström. Foto: en.wikipedia.org/Chan-Fan

Hon har också en lång karriär bakom sig  men tyngst väger förstås årets två VM-guld och världsrekord. Bragdjuryn har genom åren föredragit individuella sporter och det är troligt att många ledamöter håller fast vid denna princip.

Ibland överraskar dock bragdjuryn. Man har tisdagen den 1 december chansen att belöna en av landets genom tiderna främsta idrottare. väl i nivå med Borg, Stenmark och Waldner. Man borde ta denna möjlighet! Men vågar juryn?

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren