Plåtat, Upplevt

Gästrikland + Erskine = värt en utflykt

Gästrike Hammarby. Foto: Ingrid Lindgren

Kedjehusområdet Villervallan i Gästrike Hammarby. Samtliga foton: Ingrid Lindgren

Alléns radhuslänga i Gästrike Hammarby.

Vi är på jakt efter hus, inte vilka hus som helst. De är ritade av arkitektikonen Ralph Erskine, som föddes för 100 år sedan och kom till Sverige i slutet av 1930-talet, där han verkade större delen av tiden till sin död 2005.

Ralph Erskine. Foto: Sune Sundahl/ArkDes/Creative Commons

Ralph Erskine. Foto: Sune Sundahl/ArkDes/Creative Commons

Gästrikland är ett av de svenska landskap som formligen kryllar av Erskines verk. I år firas minnet av honom på flera håll, med bland annat föredrag, rundvandringar och en fiffig app.

 

Slaggstensfasaden är ett minne från järntillverkningens storhetstid i Gästrike Hammarby.

Vi har siktat in oss på Gästrike Hammarby, det samhälle som mer än någon annan plats i länet – ja i hela världen – präglats av hans gärning.

För en förstagångsbesökare i den gästrikska bruksorten med drygt 500 invånare är det ingen självklarhet att hitta rätt. Inga skyltar visar vägen. Först när vi frågat oss fram kommer vi in i de erskinska kvarteren. Och där ligger de på rad, i klungor och längor runt öppna gräsytor, radhus, villor, hyreshus i tidstypisk funktionalistisk stil.

Träribbor på längden och tvären återkommer i flera av husen.

När produktionen i massafabriken ökade efter andra världskrigets slut behövdes det bostäder till fler anställda, arbetare och tjänstemän. Erskine fick i uppdrag att rita allt från grunden; fabrik, radhus, pensionärsbostäder, hyreshus och – bensinmacken – i ett jätteprojekt som pågick i över 20 år, 1947 – 1968.

Gavlehytteån rinnger genom Bruksparken, där det finns en stig med 22 olika lövträd.

Nu härskar lugnet över samhället. Vi möter inte många människor när vi promenerar runt i den arkitektoniska idyllen. En kvinna är på väg ut ur ett av de vackra radhusen med slaggstensfasad. Hon visar vägen till Erskines café när vi blir kaffesugna, även den inhyst i en Erskineritad byggnad. En yngre man klipper gräset utanför en annan radhuslänga. Han äger det inte själv, utan hyr det av en farbror, får vi veta.

Över de stilrena husen härskar också ett stilla förfall. Rappning saknas lite här och var, en och annan skorsten ser lätt fallfärdig ut och målningsuppdrag finns det gott om för den händige.

Skogsbyn i Jädraås. Foto: Ingrid Lindgren

Skogsbyn i Jädraås. Foto: Ingrid Lindgren

I Jädraås, en annan gästriksk bruksort, ligger Skogsbyn även den ritad av Ralph Erskine. Det är en grupp villor i en skogsglänta, samlade runt en öppen gräsyta som vore det några afrikanska hyddor runt en öppen eld.

De första husen var klara 1952 och avsedda för skogsarbetare med sina familjer. I dag används de 18 husen både som permanent- och fritidsboende. 2011 bildades Erskines skogsbyförening, för att värna och utveckla området.

Vi sluter cirkeln med några nedslag i Sandviken. Även där finns Erskinehus att beskåda. När vi begrundat de mörkt bruna kedjehusen på Killingvägen, de rätt anonyma tegelhusen på Hyttgatan och den gula längan på Sanderängsgatan är vi mer än nöjda.

Killingvägen i Sandviken. Foto: Ingrid Lindgren

Killingvägen i Sandviken. Foto: Ingrid Lindgren

Hyttgatan i Sandviken. Foto: Ingrid Lindgren

Hyttgatan i Sandviken. Foto: Ingrid Lindgren

Sanderängsgatan i Sandviken. foto: Ingrid Lindgren

Sanderängsgatan i Sandviken. foto: Ingrid Lindgren

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren