Folk, Krönikor, Tyckt

Glädjeämnen för svenska tennisfans

Le.nnart Bergelin 1950. Foto: sv.wikipedia.org

Lennart Bergelin 1950. Foto: sv.wikipedia.org

En av de märkligare berättelserna i svensk idrottshistoria är om den medelålders f d tennisstjärnan, som i början av 1970-talet for omkring på Rivieran i en Volkswagenbuss med en last av racketförsedda pojkar.

Dessa skulle härdas i det internationella tennislivet. De övernattade i enkla härbärgen, åt bra men billigt.  Pojkarna kunde vara besvärliga: De missade träningar, smet i väg från hotellet, gömde sin ledares reskassa, men ”gubben”  förlät allt, huvudsaken var att de unga blev goda tennisspelare.

Björn Borg. Foto: sv.wikipedia.org/C Thomas

Björn Borg. Foto: sv.wikipedia.org/C Thomas

Ledaren var förstås Lennart Bergelin och så småningom satt en mycket ung Björn Borg mitt i pojkhögen. Resten av historien är välkänd. Paret Borg/Bergelin slog världen med häpnad och därefter följde den svenska tennisens verkliga guldålder med massor med segrar och till och med hegemoni i Davis Cup.

Och så har allt vänt: Numera får svenska tennissupportrar glädja sig åt om någon spelare klarar kvalet till en Grand Slam, lägre kan ambitionerna knappast bli.

Svenska spår överallt

Men det finns glädjeämnen även för svenska tennisfans. I söndags kunde Magnus Norman jubla sedan hans skyddsling schweizaren Stan Wawrinka sensationellt slagit storfavoriten Novak Djokovic i Grand Slam-finalen i Paris. Normans betydelsefulla insats som tränare underströks ideligen av segraren.

Stan Wawrinka. Foto: en.wikipedia.org

Stan Wawrinka. Foto: en.wikipedia.org

Och tittar man ut över tennisvärlden finns tydliga svenska spår överallt:

Stefan Edberg hjälper världens genom tiderna främste tennisspelare Roger Federer. Jonas Björkman har enrollerats av världstrean Andy Murray, Thomas Johansson har hand om en av de utpekade kommande stortalangerna, kroaten Borna Coric. Joakim Nyström står bakom ett annat förväntat nytt toppnamn, österrikaren Dominic Thiem. Fler exempel finns.

Varför gör de inte som Bergelin?

Men varför gör de gamla tennisstjärnorna inte som Bergelin? Varför stöder de inte svenska talanger ute på touren?

Visst finns där några fina tennisakademier, visst skänker bland Edberg och Björn Borg pengar till stipendiater, men den där bergelinska helhjärtade satsningen saknas definitivt.

Nu är det förstås ingen som begär att Edberg och de andra ska sätta sig i en bil och köra runt med tennistalangerna. Den primitiva tiden är förbi. Det är säkert också betydligt roligare att ta hand om toppspelare och topptalanger, det blir många trevliga bilder vid centercourten.

Ett svenskt koncept att samlas kring

Men hur skulle det vara om man samlade så mycket som möjligt av den otroliga breda praktiska kunskap och erfarenhet som just nu finns i det svenska tennisland som så olustigt hamnat på dekis?

Ett toppmöte under en veckohelg med Borg, Edberg, Wilander, Nyström, Norman, Björkman, Enqvist och alla de andra. Ett förutsättningslöst symposium om vad som krävs för att nå tennis på internationell toppnivå. Ett försök att skapa ett svenskt koncept att samlas kring.

Hoppingivande

Uppenbart har Svenska Tennisförbundet sovit de senaste åren, mest har man bytt generalsekreterare och låtit ekonomin sjunka i botten. Samtidigt har flera duktiga krafter vuxit fram bland svenska turneringsledare.

Nyligen inträffade också det ytterst hoppingivande att den framgångsrike chefen för Båstad-tennisen, Thomas Wallén, valdes till ordförande för Svenska Tennisförbundet. Han har i bästa fall den handlingskraft som lösa upp den rådande segheten.

Valet av Wallén kan bli lika avgörande som Lennart Bergelins tåliga beslutsamhet en gång i tiden på Rivieran. Det är i hög grad tillåtet att hoppas!

 

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren