Krönika

Glest med 65-plussare i nya riksdagen

På tisdag är det dags för riksmötets öppnande. Bilden från 2016. Foto: Melker Dahlstrand/riksdagen.se.

Veckans mest deprimerande valnyhet står medlemstidningen Seniorens Jan Arleij för:

I den nyvalda riksdagen kommer det att finnas sex, säger sex, ledamöter som är äldre än 65.

Enligt valmyndighetens redovisning är 25 ledamöter mellan 18 och 29 år, 201 30 till 49 år och 117 50 till 64 år. Vilket betyder att en majoritet av riksdagens 349 ledamöter ännu inte fyllt 50…

Av detta kan man också dra slutsatsen att flera partier står utan seniora ledamöter. Fyra partier har lyckats med denna ”bedrift”: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Skampåle allihopa!

Moderaterna och Sverigedemokraterna har två seniora representanter var, Liberalerna och Kristdemokraterna var sin.

Det här ska ställas mot 2014 års val när nio ledamöter över 65 lyckades ta sig in i riksdagen. 2010 var det åtta och 2006 elva.

Snacka om kräftgång.

”Skatten för att byta bostad orimlig”

– Av alla OECD-länder är det bara Sverige och Portugal som beskattar vinster vid försäljning av bostäder oavsett hur länge man bott i dem. Den totala flyttkostnaden uppgår till cirka 20 procent av försäljningspriset efter 30 års ägande, i OECD är motsvarande kostnad cirka sex procent. Det är inte rimligt, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarna.

I en nygjord studie av Skattebetalarnas förening och SPF Seniorerna visar det sig att sex av tio seniorhushåll i villa och knappt tre av tio i bostadsrätt bor större än de behöver.

Nästan en halv miljon hushåll säger att flyttskatterna är ett hinder för att flytta. Vart femte seniorhushåll svarar att de helt eller delvis har avstått från att flytta de senaste fem åren på grund av flyttskatterna.

När tänker politikerna vakna? Snart, hoppas vi!

Resrabatt efterlyses

Det är dyrt att åka kollektivt, och dyrare blir det allteftersom. Men runt om i landet anar Nyfikengrå en begynnande proteströrelse bland pensionärer för rabatterade priser i kollektivtrafiken.

Till exempel hittar vi en insändare av Susanna Hajdu i UNT:

”I många svenska städer finns det bra rabatter för pensionärer på bussen, men inte i Uppsala, som gärna skryter med sin miljötänk.

… Vad pensionärer i Uppsala behöver är en reskassa med pensionärsrabatt, som till exempel finns i Stockholm.

Idag måste jag betala 46 kr tur och retur för att åka till frisören i stan eller göra annat ärende som tar längre tid än 75 minuter. Det är helt enkelt för dyrt så jag åker inte oftare än nödvändigt.”

I Kristianstadsbladet skriver Åke Nyholm:

”I övrigt motverkar Region Skåne integrationen genom att inte erbjuda pensionärsrabatt på lokaltrafiken. SJ och många andra persontransportörer erbjuder pensionärsrabatt.”

Det mesta går att köpa med lite rabatt. Foto: pensionarsrabatt.nu.

Seniorer översköljs med rabatter

Det här med rabatter för seniorer är något som är på väg att bli hur stort som helst.

Vi är väl rätt många som insett att livsmedelskedjorna numera ger oss några procent rabatt om vi handlar en viss dag i veckan.

Och medlemmar i pensionärsorganisationerna har lärt sig att man kan få rabatt på det ena och det andra om man bara säger till och har sitt medlemskort att visa upp.

Flera nya specialsajten riktar in sig på oss lite äldre med rabatter på allt från resor och nöje till försäkringar och abonnemang: Seniordeal, Pensionärsrabatt.nu, Smartsenior och Club55.

Det är en veritabel djungel där ute, den som vill tjäna en extra slant har bara att sätta igång och leta!

Seniorpris på läkemedel

Det allra senaste på rabattfronten för seniorer är läkemedel.

Nätapoteket Med gör en specialsatsning på gruppen 61-plussare i september och återbetalar halva kostnaden för receptbelagda mediciner upp till högkostnadsskyddet.

– Med vårt högkostnadsskydd gäller subventionen på läkemedel från första kronan för äldre. Då Meds levererar till hela Sverige utan krav på medlemskap i kundklubb eller liknande är detta erbjudande tillgängligt för alla, och på det här sättet kan äldre tryggt få hem medicinen till sig, säger VD Björn Thorngren i en artikel på market.se.

Men erbjudandet har stött på patrull.  TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har inlett ett tillsynsärende eftersom man anser att företagets erbjudande om återbetalning till pensionärer strider mot förmånslagen. Det säger Inger Erlandsson, avdelningschef på TLV, till tidningen Svensk Farmaci.

Björn Thorngren menar att företaget gjort en annan tolkning och återkommer med ett yttrande. Fortsättning följer.

Ingrid Lindgren
Redaktör och ansvarig utgivare

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren