Folk, Kultur

Glimtar från bokmässan

Eric Ericson och Susanna Wallstén med moderatorn Cecilia Uddén. Foto: Jan Zettergren.

Här kommer glimtar från fredagens bokmässa i Göteborg med text och bild av Jan Zettergren.

Susanna Wallstén och Eric Ericson beskriver i sin gripande bok Mannen i Damaskus, hur det ofattbara kunde ske i vår egen tid.

Efter andra världskrigets slut flydde nazisten Alois Brunner till Syrien. Där levde han i bästa välmåga, förhållandevis öppet om än under det falska namnet Georg Fischer…

Cecilia Uddén modererar och ställer frågan till författarna: Varför skyddades Alois Brunner av den syriska regimen?

Henrik Meinander.

Henrik Meinander är professor i historia vid Helsingfors universitet och har i över 30 år utforskat olika aspekter av Gustaf Mannerheims livsverk.

Hans bok Gustaf Mannerheim Aristokrat i vadmal, berättar om Gustaf Mannerheim (1867–1951) som den mest uppburna men också den mest omstridda personen i Finlands 1900-talshistoria. Varför är det så?

Clas Svahn och Åsa Beckman. Foto: Jan Zettergren.

Clas Svahn, författare till ett 25-tal böcker om udda och ovanliga ting, berättar spännande om kryptering och dess historia i sin nya bok, Koder, krypton och dolda budskap. Måhända påpassligt att det sker på en av tidningsdrakarnas scener.  Åsa Beckman var moderator.

Anna Bergman.

Stens resa, utgiven på förlaget Siljans måsar, är en berättelse om möten.  Anna Bergman debuterar sent i livet med boken och sin berättelse om Sten.

Hon förverkligar sin dröm att skriva historien hon länge burit på. Efter 20 år i telekombranschen är målet att boken ska följas av många fler.

Torgny Karnstedt och Karl-Petter Thorwaldsson.

I år är det 40 år sedan Slamfarmen kom ut. Boken om 1970-talets unga generation arbetare i en kemisk industri rosades av en enig kritikerkår. Romanen som slog ”stora hål på myten om tillståndet i det svenska folkhemmet” ges nu ut i nytryck.

Författaren Torgny Karnstedt och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson samtalade om skönlitteraturens roll för individens självkänsla, identitet och behovet av bildning.
-Det finns ljusglimtar och hopp att öka den idag skrämmande låga nivån av läsande (och lyssnande) i LO-kollektivet säger Thorwaldsson, och Torgny Karnstedt hoppas få se tidskriften Klass i alla fikarum.

Björn Bergenholtz berättar.

Lejoparden är en bilderbok om utanförskap och vänskap, om att få vara den man är och – inte minst – om vikten av att vara snäll.

Björn Bergenholtz berättade för oss och förläggaren Ylva Blomqvist om skapandet av en bilderbok och om varför det är så viktigt att bara snäll.
En fantastisk bok med berättarglädje. Har förutsättningar att bli en klassiker med sitt enkla men tydliga budskap.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren