Ätit & druckit

Glöm piggham – nu kommer rapsgrisen

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

En påhittig bonde i Finland kom på idén att ge sina grisar rapsolja i fodret. Köttet blev både saftigare, mörare och smakade mer. Det nya grisköttet har funnits även i de svenska mataffärerna sedan en tid. Jag vågade mig på att testa det häromdagen. Ett gammalt recept som jag haft liggande i mina gömmor gjordes om för att passa tillfället. Grisköttet höll vad det lovade.

Från producenthåll vill man gärna understryka att det handlar mest om att få fram ett kött med högre andel nyttiga fetter som t ex Omega 3. Det vet jag inte om jag orkar bry mig om. Snart tror de att de kan sälja vad som helst till oss, bara de sätter en etikett med Omega 3 på det. Själv är jag främst ute efter god smak och i det här fallet blev jag inte besviken.

Aprikosspäckad rapsgris

(4 pers)

700 – 800 g fläskkotlett i bit på s k rapsgris

1 näve torkade aprikoser

2 – 3 vitlöksklyftor

ett par nypor beriberi (etiopisk kryddblandning)

salt

rapsolja

smör

Värm upp ugnen till 125°. Gör ett hål rakt igenom köttbiten – jag brukar använda ett brynstål till det.

Skär aprikoserna och vitlöken i mindre bitar och stoppa dessa in i hålet du gjort i köttet.

Gnid in fläsket med beriberi (här finns ett recept om man vill göra kryddan själv), salta försiktigt och bryn det runt om i en het stekpanna med lite olja i.

Lägg sedan köttet i en ugnsfast form och sätt in en stektermometer inställd på 65° i mitten av köttbiten. Det tar ca 1 timme i ugnen under normala förhållanden men du behöver inte titta på klockan eftersom stektermometern larmar när fläsket uppnått den rätta innertemperaturen.

Servera t ex med kantarellsås, ungsstekta potatisklyftor och kokta, smörslungade gröna ärtor.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren