Ätit & druckit, Livsstil

Gnoccholi

Gnocchi + broccoli = gnoccholi. Foto: Jurek Holzer

Gnocchi + broccoli = gnoccholi. Foto: Jurek Holzer

Gnocchi är inte pasta, de bara liknar den. De små klumparna lagas huvudsakligen av kokt potatis, vetemjöl och ägg. I Italien äts de som förrätt med sås till, t ex passar pesto mycket bra som tillbehör. Det finns mängder av gnocchirecept att hitta på nätet för den fingerfärdige hemmatrillaren. Här har jag utgått från färdigköpta färska gnocchi som jag tycker duger utmärkt.

Koka upp en större mängd vatten, lägg in ett par-tre nävar gnocchi. De är färdiga när de flyter upp till ytan. Då ska de silas.

Förkoka bör man även göra med en liten hög med broccolibuketter (frysta eller färska). Häll bort vattnet när de är färdiga, efter ca 10 minuter.

Hacka en liten valfri lök och en vitlöksklyfta och stek dem lätt i olivolja i en stekpanna. Häll sedan i 1 dl grädde och låt småkoka tills den tjocknar något (ca 10 min). Krydda med salt, svartpeppar och basilika. Eventuellt kan en skvätt vit vin eller torr sherry tillsättas.

När detta har kokat klart lägger man i gnocchi och broccoli. Rör om och servera med generösa mängder hyvlad parmesan.

Musik i köket: Joe Strummer – Redemption song

Kommentarsfältet är stängt

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren