Ätit & druckit

God fisk onödigt dyr

Foto: Jurek Holzer

Foto: Jurek Holzer

Hälleflundra är favoritfisken för mig. Tråkigt nog är den svinaktigt dyr: drygt 480 kronor kilot hos Melanders. Därför kändes det väldigt exklusivt att komma hem med det lilla paketet (330 g för två). En verklig ljuspunkt i vår pensionärstillvaro. Full av vördnad öppnade jag paketet och vågade knappt göra annat med denna lyxfisk än att steka den försiktigt i en blandning av smör och rapsolja med lite salt och svartpeppar på. Den behandlingen tog endast några minuter.

Däremot var tillbehöret av det mer vågade slaget, nämligen den från Mellanöstern invandrade bulgursalladen tabbouleh.

Det finns många tabboulehrecept på nätet – det är bara att googla. Själv valde jag en mycket enkel variant bestående av:

en mindre knippa slätbladig persilja

två plommontomater

en färsklök

1 dl bulgur

saften av en lime

0,5 dl olivolja

salt och svartpeppar

en rejäl nypa torkad mynta

Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka persiljan, tomaterna och löken grovt.

Rör ihop dressing.

Blanda alla ingredienserna. Tillsätt ljummen bulgur. Häll på dressing.

Lägg upp tabboulehn på ett blad av romansallad med den nystekta fiskfilén ovanpå. Det räcker att mätta två hungriga pensionärer.

Musik i köket: Amadou et Mariam – Je Pense a Toi.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren