Debatt, Folk, Krönika, Läst, Samhälle, Skrivit

God Jul – julklappa med rolig bok om livet i borätt

Folk(o)vett i bostadsrätt av Viveca Ohlén

Folk(o)vett i bostadsrätt

Författare: Viveca Ohlén

Livet i bostadsrätts – Hur funkar det? – Hur bor man rätt?
Vad innehåller det sociala nätverket bland de boende?
Går det att beskriva?  Vilken information kan vi få?
Och hur beter sig folk i allmänhet?

Viveca Ohlén har studerat borättssituationen i många år och hittat svar på de flesta frågor. Mycket tokerier men också samvaro med värme.
Kanske en bok som passar som julklapp?

Vilka gör vad i bostadsrättsföreningen?

Vilka i föreningen
– hälsar alltid? – är med i styrelsen? – hälsar aldrig? – har alltid tid? – är bråkstakar? – sprider glädje? – är alltid kritiska? – vet allt om alla? – kan man lita på? – sköter om huset? – är alltid hjälpsamma? – spikar i väggarna på nyårsafton? – ställer soppåsen i trapphuset?
Frågorna är många i kollektivet!

Göra rätt – hur gör man det?

”Göra rätt” så att grannarna inte retar sig på dig är sannerligen inte lätt!
Ibland t.o.m. omöjligt.
Du ska, som boende, sköta det som föreningen demokratiskt har beslutat för grannar accepterar inte orättvisor eller misskötta uppdrag.

Rätta dig också efter ordningsreglerna och delta då och då i gemensamma träffar.
Grannen kanske struntar i reglerna, varför ska du då följa dem?
Ja, så kan det låta!

När det som ska göras inte blir gjort beror det ofta på att ingen känner ansvar för  gemensamma åtaganden när ens egna göromål kräver all uppmärksamhet. Då blir det lättare att ”glömma”.

Social kontroll -vi vet vad du gör!

Den sociala kontrollen grannar emellan kan vara hård både när det gäller huset eller när du kommer hem på kvällarna och mycket annat.
Men de flesta i huset förstår om du förklarar ett klavertramp eller erkänner glömska.
Berätta! Du kan ha brutit benet, varit på begravning eller haft party.
Du kan ha blivit sjuk, hindrad av trafiken, behövt gå till tandläkaren, barnen blivit sjuka eller att du kanske försov dig.
Vad som helst kan inträffa. Inget konstigt med det.

Rätt för dig – fel för någon annan.

Ett annat krux.
Det som är rätt för dig kanske inte alltid är rätt för någon annan men ofta handlar det om att lägga några timmar av din egen dyrbara tid för allas bästa och att ta hänsyn till att vi är olika.

Många saker kan göras på ett bra sätt.
Det är så enkelt. Stäng din dörr tyst när du kommer hem särskilt om det är mitt i natten. Det tar inte längre tid att stänga dörren tyst än att slänga igen den så att halva huset vaknar. Du vet inte om någon ska upp tidigt och har satt klockan på ringning bara någon timme efter att du kommit hem.

Att göra snyggt i tvättstugan! Hur svårt är det ?
Fullständigt självklara saker kan vara att inte belamra gemensamma utrymmen med egna saker men en del medlemmar gör fullständigt som de vill utan att ta hänsyn till andra.

Men du kan också få möta den bästa grannen som du kan få hjälp av, trivas förträffligt med och kanske få som en vän för livet.

Anonymitet och hyckleri kan göra att somliga grannar gör allt möjligt som inte är tillåtet och som ken medföra irritation, extra arbete och kostnader.
Problem kan uppstå för att medlemmar inte sköter sig eller sina uppdrag på ett tillfredsställande sätt eller struntar reglerna.

Ryktesspridning

Se  upp med rykten. Ta verkligen reda på saker och ting  innan du fäller omdömen om beteenden, händelser eller personer.
Människor befinner sig i olika skeden i livet.
Låt de minsta barnen ha lite leksaker på gården.
Låt smågrabbarna slita på den gemensamma gräsmattan med sitt fotbollsspelande.
Låt ungdomarna väsnas ibland och tänk på att de äldre inte alltid kan skynda sig eller inte ser så bra. Mycket är ändå mänskligt och oskyldigt!

Positiva grannar

Du har också säkert mött inspirerande grannar, produktiva, kreativa, positiva, ansvarstagande och energifyllda.
Tänk så mycket roligare de förmodligen har det i sina liv jämfört med de ständiga surpupporna, de klagande och avundsjuka gnällspikarna eller elaka, förstörande och ältande människor som också finns?

Viveca Ohlén, författare

Författaren har varit styrelseledamot i drygt 30 år och haft många funderingar kring hur borättsmedlemmar kan agera.

Något av julens budskap

Hon ville, på ett humoristiskt och pedagogiskt sätt och utan alltför många pekpinnar, skriva en bok som, med roliga, tokiga och kanske litet farliga men också  positiva  historier,  skulle ge oss information, tips och trix om att bo i bostadsrätt.

Och “Folk(o)vett i Bostadsrätt” kan nog sägas vara som en julens varma hälsning samtidigt som den fungerar som en praktisk vägvisare för medlemmar i alla bostadsrättsföreningar.

Och till sist – en riktigt God Jul vill även Nyfikengrå önska er alla.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren