Tipsat, Upplevt

Goda skäl att besöka St Petersburg – först måste visum fixas…

Isakskatedralen, ett av många självklara besöksmål. Foto: wikipedia

Isakskatedralen, ett av många måsten. Foto: wikipedia

Femmiljonersstaden Sankt Petersburg är på många sätt en fantastisk upplevelse. Där finns ett av världens mäktigaste museer, Eremitaget och Vinterpalatset med över tre miljoner föremål i samlingarna. Där finns Peter-Paulfästningen, Isakskatedralen och en mängd palats i vackra gröna, gula och blå nyanser. Till exempel.

Och i hela staden hör man suset av historiens vingslag. Här grundades det imperium som gjorde slut på den svenska stormaktstiden och här startade den revolution som installerade den Sovjetstat som fick oerhörda konsekvenser under nästan ett sekel.

Det finns alltså alla goda skäl att besöka staden som ligger på en dryg flygtimmes avstånd från Arlanda.

Dock får man lätt en känsla av att de ryska myndigheternas entusiasm inför utländska besökare är begränsad. Eller hur ska man annars tolka de krångliga och till synes slumpmässiga visumregler som blivande Rysslandsresenärer utsätts för.

I kölvattnet av krångligheten har det uppstått ett antal firmor som erbjuder sig att mot ersättning ombesörja proceduren. Så kan man förstås göra, men det rimliga är ändå att det ska vara möjligt att på egen hand klara att söka visum. Det går, men det kräver tålamod, tid och en bra dator.

På hemsidan för den halvofficiella Ryska visumcentralen berättas att just denna central är skapad för att höja servicenivån för dem som söker visum. Personalen ska hjälpa till på bästa sätt, utlovas det. Och sedan kommer en hel lista på papper som ska lämnas in:

Passet, papperskopian av ett formulär som bara finns i datorn, intyg på reseförsäkring och en inbjudan från en organisation eller liknande i Ryssland.

Vårt första försök gick inte så bra. Den reseförsäkring vi köpt dög och som bekräftats på nätet dög inte, eftersom det inte var en originalhandling med stämplar. Viktigt.

Inbjudan, varmed menas ett betalt hotellrum, dög inte heller. Visserligen framgick det av våra dokument att hotellrummet var betalt, men det var ändå fel dokument. Vår stilla undran om visumcentralen kunde hjälpa till fick ett sovjetiskt svar: Inte vårt jobb.

Men det ska sägas att när vi väl hittat mejladressen till det aktuella hotellet och skickat iväg bilder på våra pass och våra kreditkort kom det begärda (men onödiga) intyget prompt. Och då dög det som visumhandling tillsammans med ett stämplat intyg från vårt hemförsäkringsbolag.

Slutet gott kan man säga. Men förklara den som kan varför den ryska staten behöver intyg på att jag har en reseförsäkring och att jag förskottsbetalat mitt hotellrum. Eller vill veta om jag ska åka till Ryssland för att vara vanlig turist eller för att jaga (vilket man också ska uppge)

Jag tror att Björn Rosengren hade alldeles fel när han utnämnde Norge till den sista Sovjetstaten. Den titeln innehas av Ryssland.

Som ytterligare ett litet bevis för detta kan jag tipsa om ett besök på Museet över Leningrads försvar. I många montrar skildras de förfärliga 900 dagar då staden under andra världskriget belägrades av tyska trupper. Där berättas också om det finländska ”anfallet” på Sovjet 1941, illustrerat med bilder på Adolf Hitler och den finländske överbefälhavaren Gustav Mannerheim.

Inte ett ord om att Finlands tillfälliga allians med Tyskland hade sin bakgrund i Vinterkriget två år tidigare och det sovjetiska överfallet på Finland. Inte ett ord heller om den pakt mellan Sovjet och Tyskland utan vilken Hitler aldrig hade kunnat starta Andra världskriget.

Vladimir Putins Ryssland har en del att städa upp.

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren