Livsstil

Godaste julmaten är hemgjord

Lillys julsallad. Foto: Jurek Holzer.

Det mesta av julmaten finns att köpa färdigt om man så vill. Men det är roligt att sätta sin egen prägel på julbordet med lite hemlagat. Sillsallad och köttbullar är ett par av de rätter som ger stor smakmässig utdelning. Och lite hemgjort godis blir pricken över i.

Lillys sillsallad

Den här salladen har en fräsch smak av mycket äpplen och med sillen främst som en krydda. Därför smakar den extra bra till skinkan och leverpastejen. Lägg gärna grönkålsblad på fatet innan sillsalladen stjälps upp, det blir extra dekorativt.

Ca 10 portioner

1 burk hela inlagda rödbetor à ca 500 g

2–3 kalla kokta potatisar, ca 250 g

10 –15 skivor smörgåsgurka

2 syrliga svenska äpplen

1 urvattnad salt sillfilé

Nymald vitpeppar

1 tsk socker

1–2 msk rödbetsspad

Ev vispad grädde till dekoration

Ev persiljekvistar

1. Skär rödbetor, potatis, gurka och äpplen i små fina tärningar. Skär sillfilén så smått det går.

2. Blanda alltsammans i en bunke och smaka av med vitpeppar och socker. Tillsätt rödbetsspadet.

3. Klä en rund form med plastfolie. Lägg i sillsalladen och packa lätt. Vik över plastfolien och låt stå i kylen till nästa dag.

4. Vid servering: Vänd upp sillsalladen på ett serveringsfat och lyft av form och plastfolie. Dekorera eventuellt med vispad grädde.

Godaste köttbullarna. Foto: Jurek Holzer.

Godaste julköttbullarna

Att steka köttbullarna i ugnen sparar mycket arbete och det blir mindre stekos i köket. Eftersom de ska stekas på igen på julafton före serveringen, låter jag dem inte blir alltför mörka i ugnen.

50–55 köttbullar

1/2 dl ströbröd

2 dl grädde

3 msk finhackad gul lök

1–2 kokta kalla potatisar, ca 100 g

500 g blandfärs, hälften nöt-, hälften gris-

1 ägg

1 1/4 tsk salt

1 krm vitpeppar

1 krm kryddpeppar

1. Blanda ströbrödet med grädden i en skål och låt det stå och svälla minst 10 minuter.

2. Hacka löken under tiden och fräs den i smör i stekpannan utan att den får färg. Låt svalna.

3. Värm ugnen till 225 grader varmluft.

4. Mosa potatisen mycket fint med en gaffel eller riv den fint.

5. Lägg färsen i ströbrödsblandningen och tillsätt alla övriga ingredienser. Blanda allt noga men inte för länge, enklast är att blanda med handen.

6. Rulla ganska små köttbullar med fuktade händer och lägg dem på bakplåtspapper i långpannan eller på en plåt.

7. Stek dem i ugnen i 10–15 minuter, tills de är genomstekta. Ta ut och vänd dem ett par gånger under tiden.

8. Stek köttbullarna i smör före serveringen.

Prinsessornas gräddkola

Den här gräddkolan kommer från Prinsessornas kokbok. Själv har jag lagt till en lite salt i receptet och det gör kolorna ännu godare.

2 1/2 dl socker

5 dl vispgrädde

1 1/2 dl ljus sirap

3 krm salt

1 dl mandel

1. Blanda socker, grädde, sirap och salt i en rymlig tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning.

2. Skålla och skala mandeln och hacka den, inte alltför fint.

3. Låt smeten koka tills den har en temperatur på 122 grader. Det går fortare om man rör om ganska flitigt under tiden. Har man ingen termometer kan man prova massan genom att hälla några droppar av den i en kopp med kallt vatten. Massan skall kännas lagom fast, inte alltför hård.

4. Blanda i mandeln.

5. Täck en plåt med bakplåtspapper och häll upp massan. Medan den svalnar skjuter man ihop den med en smord kniv tills man får en fyrkantig kaka, ganska tjock.

6. Låt kolan kallna helt och skär den i bitar med en tunn och vass kniv. Linda in kolorna i bitar av cellofan eller bakplåtspapper.

Mozartkulor

25 kulor

175 g mjuk nougat (typ Odense)

175 g mandelmassa

2 msk vit sirap

Ca 1 1/2 dl florsocker

175 g mörk choklad, 55 proc kakaohalt

1. Låt nougat och marsipan ligga i kylskåpet en stund i förväg, så blir de lättare att handskas med.

2. Skär nougaten i 25 lika stora kuber. Rulla dem till kulor, det går lättast om man är kall om händerna, och lägg dem på ett fat. Ställ in dem i kylskåpet.

3. Riv mandelmassan på den grövsta sidan av rivjärnet eller i matberedare. Arbeta samman den med sirap och florsocker till en formbar massa.

4. Kavla ut mandelmassan mellan två bitar plastfolie till en kvadrat med ca 25 cm sida. Dela plattan i 25 lika stora bitar, ca 5×5 cm.

5. Lägg en nougatkula på varje mandelmassebit. Linda in kulorna och se till att den runda formen behålls. Fukta med lite vatten om mandelmassan vill spricka.

6. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna till ca 35 grader.

7. Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem rinna av hastigt och lägg dem sedan att stelna på bakplåtspapper eller på ett galler.

8. Låt dem stelna helt och putsa eventuellt till kanterna. Förvara dem svalt, helst dock inte i kylskåp.

  1. Kenneth Berglund

    Rekommenderas som ”underlag” till blåmögelosten!
    https://www.koket.se/leila_lindholm/matbrod/_/franskt_kryddbrod___pain_d_epice/?print=true. Kenneth Berglund.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren