Folk, Lyssnat, Tyckt

Gör upp med dammtussarna

Foto: sxc.hu

Foto: sxc.hu

När vi ville skilja oss på 70-talet, vi som båda var mitt i yrkeslivet och arbetade mycket , kom min exmans mamma farandes för att tala oss till rätta. Jag tyckte mycket om henne. Kanske var det därför hennes ord träffade mig så hårt när hon efter att ha sett röran och dammtussarna i vårt hem sa till mig – inte till sin son – som man har det utom sig har man det inom sig.

Skilsmässan blev ett faktum. Men jag skyndade mig att skaffa mig en bok från Konsumentverket om hur det går till att städa. Jag har kvar den än. Och jag har i alla år känt svärmor på axeln, hon som var barn av sin tid.

Jag kom att tänka på detta när jag lyssnade på Agnes Volds vinterpratarprogram (SR 30 december) där hon oerhört befriande gör upp med dammtussemyterna. Hur kan det komma sig att så mycket elände och skrämsel knutits till dammtussarna är frågan.

En god mor, en god hemmafru bekämpar dammtussar och smuts som sprider sjukdomar och hotar familjens hälsa. Det har varit budskapet under mer än hundra år och startade i samband med industrialiseringen. De som blev hemmafruar måste ha en viktig uppgift medan mannen var på jobbet. Vädra, våttorka , dammsug , bort med möbler och mattor som samlar damm.

Agnes Vold. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Agnes Vold. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges radio

Men damm är inte farligt alls, det är inte damm som sprider smitta, säger Agnes Vold. Damm är helt enkelt partiklar som faller ner från ämnen som finns ibland oss. Renlighet och hälsofrämjande har inget direkt orsakssamband. Vad som är äckligt och smutsigt har för övrigt med olika kulturella föreställningar att göra.

I modern tid ges dammet skulden för allergier, dammallergi. Men detta är heller inte sant. Allergierna är snarare symptom på undernäring hos immunförsvaret i vår sterila miljö. Den är en slags immunförsvarets fobi där ofarliga partiklar bekämpas. Idag lider till och med hundar och katter lider av allergier sedan naturliga matvanor och smutsigt uteliv upphört. Inte heller är det sant att dammet är fullt av tungmetaller som ett nytt påfund och som oemotsagt naturligtvis skapar skräck och triggar igång städmanin.

Agnes Vold gör också upp med andra myter. Det är bara att tacksamt ta emot hennes humoristiska avlivande av föreställningen om klimakteriekvinnor som förbrukade varelser. Tvärtom har kvinnor efter menopausen historiskt haft en ovärderlig roll för släktets fortlevnad. Och vi är som vi vet fortfarande starka som kulturtanter, mormödrar och sociala mittpunkter. Varför vördas vi inte för detta, ryter hon till.

Lyssna gärna själva. Agnes Volds röst är klart uppiggande. Ligg i soffan och njut , låt dammet vila i hörnen. Man är inte sitt damm säger jag lättat till mig själv efter så många år. Men res dig sedan upp och ägna din energi åt att förändra världen. Hör Agnes Volds slutord.

Kommentarer är stängda

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren