Folk, Tipsat

Göra vinet själv den nya hobbyn

De krossade druvorna blandas väl med jästen. Foto: Tanja Beutler

Garagevin, smaka på ordet. Kanske inte världens roligaste, men ändå värt att lägga på minnet.

Att göra sitt eget vin hemma i garaget är på väg att bli en riktigt stor trend i många vinländer, till exempel Sydafrika, USA och Frankrike.

Uttrycket Les garagistes myntades i Frankrike i mitten på 90-talet. Då var det lätt revolterande vinbönder i Bordeauxtrakten som tyckte att man skulle skapa motvikter till de riktigt fina vinerna i området. Enkla, robusta, lite karaktär av hemgjort.

Nu handlar det mer om privatpersoner som vill tillverka sitt eget vin. Och då är garaget en alldeles utmärkt plats för denna hobby.

Svenska Dagbladets korrespondent i Sydafrika Ola Säll har blivit en hängiven garagist. När han inte skriver artiklar för tidningen drar han sig tillbaka till det rymliga garaget på tomten, där han byggt upp en fullskalig anläggning för att tillverka sina egna röda, vita och roséviner. Det började med en kurs vid universitetet i Stellenbosch för några år sedan. Nu väntar han på att få ansökan om vinlicens godkänd. Blir det ett ja kan han kalla sig vinmakare på riktigt.

Längs väggen i garaget ligger flaskorna prydligt staplade. De ser ut som vilka vinpavor på Systemet som helst, med tjusiga etiketter, korkade och förslutna med autentiska plasthöljen. En tunna med vin som är mitt uppe i jäsprocessen står på golvet, i lokalen finns också en kvarn för att mala druvorna, en manick för att korka flaskorna – ja allt som behövs för att göra vin från ax till limpa.

Vi blir bjudna på ett rött vin som är helt nygjort och smakar jättegott.

Ola Säll bjuder på ett glas husets. Foto: Vilhelm Lindgren

Ola berättar att han vid ett tillfälle lät en vinproducent provsmaka viner som tillverkats från samma druva. Det ena som han själv gjort, det andra från en professionell vinmakare. – De var lika bra, man kunde inte skilja dem åt, säger Ola stolt.

En annan person som hängt på den nya trenden är 77-åriga Madelief Louw från Kapstaden. För några veckor sedan höll hon en kurs för ett antal vinentusiaster i tidskriften Country lifes regi. – Och den blev snabbt fulltecknad!

Att rensa druvor ingår i jobbet. Foto: Tanja Beutler

Kursen leddes av ett par personer som engagerat sig i den sydafrikanska garagiströrelsen från första början, Clive Torr and Tanja Beutler. Deltagarna fick göra allt som ingår, från att plocka druvor till den tekniska delen av tillverkningen, och en del teori. Så mycket man nu hinner på några få kursdagar. Den som vill bli vinmakare på ett mer professionellt sätt har möjlighet att gå en renodlad universitetsutbildning i Stellenbosch.

Ut bland druvorna första steget. Foto: Tanja Beutler

 

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren