Folk, Samhälle

Göran Persson: -Gör pensionerna till valfråga 2018

Göran Persson. Foto: sv.wikipedia.org.

– Det är så oerhört många människor som har jobbat ett långt liv och som nu går i pension och upplever att de får en för dålig pensionslösning. Vi måste ta den oron på allvar, det här är unga och aktiva människor. De kommer annars att bygga allianser i samhället som gör att den här frågan lyfts in, om de politiska partierna misslyckas med det.

Vem ryter till på detta sätt om inte före detta statsministern Göran Persson (S). Det gjorde han i sitt förstamajtal som han höll i Vagnhärad häromdagen. Ett huvudbudskap till partiet är att göra pensionerna till en stor fråga i nästa års valrörelse:

-Jag tycker att pensionerna ska höjas, att den särbeskattning som i dag är en del av pensionsinkomsten ska tas bort. Lägg in den i pensionssystemet i stället, tyckte han.

I en intervju för Sydsvenska Dagbladet för ett par veckor sedan efterlyste han en socialdemokratisk reformagenda.

– Jag skulle vilja se en klassisk reformansträngning riktad mot pensionärer och de sämst ställda kommunerna, välfärdens verksamheter, polisen, försvaret. Det finns just nu stora resurser att använda till detta.

Det här är samme Persson som i ett tal under en resa till Australien och Nya Zeeland 2007 spådde att pensionssystemet (som slöts av de fem stora riksdagspartierna utom V i mitten på 1990-talet) skulle leda till upprörda känslor när människor insåg systemets effekter:

– Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sade han då.

Än har det folkliga upproret inte hörts av. Den nuvarande generationen pensionärer förefaller vara ett tåligt släkte.  Och 40-talisterna har kanske annat för sig än att bråka om lite pengar…

2 Kommentarer

  1. Olle Wickbom

    Det var under Göran Perssons tid som statsminister som regering och riksdag i samförstånd ”lånade” ca 240 miljarder kr ur våra pensioinsfonder, som gick rakt ner i budgeten. Och nu har han mage att komma med en propå om, att göra pensionerna till en valfråga! Skäms Göran Persson!!

  2. Susan Westin-Rundberg

    Helt rätt Olle Wickbom. Persson är inte lite fräck. En bra valfråga borde vara hur vi som blev lurade på våra pensioner, äntligen ska slippa ligga på EU:s fattigdomsgräns!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren