Ätit & druckit

Gott och enkelt med ägg i påsk

Här är cocotterna på väg in i ugnen, innan man hällt i grädden. Foto: Viveca Lithner Ask

Här är cocotterna på väg in i ugnen, innan man hällt i grädden. Foto: Viveca Lithner Ask

Påsken är äggens tid. Vi äter stora mängder ägg tillagade på alla möjliga vis. Det är en gammal sed. Förr var det förbjudet att äta ägg under den 40 dagar långa fastan som föregick påsken. Därför satte man i sig massor med ägg under helgen. Enligt branschorganisationen Svenska ägg äter den genomsnittlige svensken 207 ägg under ett år. Enbart under påsken beräknas svenskarna sätta i sig 2000 ton ägg (enligt en uppgift från 2012). Trots det ligger vi efter i jämförelse med Japan och Kina där varje person äter runt 350 ägg per år.

Laxcocotte
(4 personer)
175 grader   5-7 minuter.
1 stor gul lök
100 g färskrökt lax
4 ägg
dill eller gräslök
12 msk vispgrädde
salt och peppar
smör till stekning
Hacka den stora löken och smörstek den gyllene och transparent.
Fördela  på fyra små suffléformar eller koppar som tål ugn.
Klipp laxen i småbitar och blanda med löken i formarna.
Klipp lite dill eller gräslök över.
Dra ett halv varv på salt- respektive pepparkvarnen över varje form.
Knäck ett ägg i varje form, ovanpå laxen och löken. Försök behålla gulan hel.
Häll grädden överst i varje form.
Grädda i ugnen, 5 – 7 minuter.
Servera heta  på fat. Kom ihåg att inte använda silvergafflar – de blir svarta av ägg.
Kallt Chablis passar utmärkt till , liksom öl eller Ramlösa.

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren