Ätit & druckit, Livsstil

Gott och festligt vid årsskiftet

Foto: Jurek Holzer.

Gott och festligt på matbordet vid årsskiftet – hummer, löjrom och en apelsindessert som kan förberedas.

Hummersoppa

Världens bästa nyårsrätt, antingen man vill ha den på nyårsafton eller nyårsdagen. Varmt vitlöksbröd är gott till.

4–6 personer

2 stora kokta humrar

2 msk rapsolja

2 morötter i bitar

1 gul lök i bitar

1 purjolök i bitar

4 msk tomatpuré

1 liter vatten

2 msk konc hummerfond

3 dl torrt vitt vin

3–4 persiljekvistar

1 1/2 dl grädde

2 msk rumstempererat smör

2 msk vetemjöl

1 tsk salt

1/4 krm cayennepeppar (eller mer om man vill)

1. Rensa humrarna och spara hummerköttet i kylskåp så länge. Bryt skalen i mindre bitar.

2. Fräs skalen utan olja i en rymlig kastrull så att de torkar lite. Tillsätt oljan samt morötter, lök och purjolök och fräs ytterligare några minuter. Rör ner tomatpurén och tillsätt vatten, fond, vin och persilja. Sjud under lock 20–30 minuter. Sila.

3. Häll tillbaka buljongen i rengjord kastrull och koka ihop till två tredjedelar. Tillsätt grädden och koka upp.

4. Mosa samman smör och mjöl. Klicka ner redningen under vispning och småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.

5. Fördela hummerköttet i djupa tallrikar. Häll på soppan och servera bums.

Foto: Jurek Holzer.

Västerbottensostpaj med löjrom

Använd färdiga krustadformar, så blir det här en snabbgjord och elegant förrätt.

8 personer

2 msk smör

8 krustadformar

200 g västerbottensost

2 dl crème fraiche

1 nypa cayennepeppar

4 msk löjrom till garnering

1. Smält smöret. Pensla formarna inuti och ställ in dem i kylen.

2. Grovriv osten och lägg den i en kastrull tillsammans med crème fraiche. Smält samman på låg värme och rör hela tiden så att det inte bränns vid. Krydda med cayennepeppar – extra salt brukar inte behövas.

3. Häll ostsmeten i formarna. Ställ dem i kylen ett par timmar så att de stelnar.

4. Garnera varje portionspaj med en klick löjrom.

Foto: Jurek Holzer.

Apelsinfromage

Den här efterrätten görs i ordning i god tid samma dag och står sedan färdig i kylskåpet tills den ska dekoreras och serveras. Låt gärna en av apelsinerna vara en blodapelsin för extra frisk smak.

6–8 personer

2–3 apelsiner, helst ekologiska

5 gelatinblad

3 ägg

2 äggulor

1 dl strösocker

2 dl vispgrädde

Garnering

Apelsinskivor

Riven eller hyvlad mörk choklad

1. Tvätta en av apelsinerna noga och finriv skalet. Pressa sedan så mycket saft ur apelsinerna att det blir 1 dl. Blötlägg gelatinbladen 10 minuter.

2. Vispa ägg, äggulor och socker till en pösig smet. Rör ner apelsinsaft och skal.

3. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme. Ös över några skedar äggsmet och blanda med gelatinet. Rör sedan ner detta i resten av äggsmeten.

4. Vispa grädden ganska fast och vänd ner den i smeten. Häll upp i glas eller formar och ställ kallt minst 2 timmar så att det stelnar. Garnera med apelsinskivor och mörk choklad.

2 Kommentarer

  1. Susan

    Tack Ingrid, denna rätt är en succé, året runt!
    🎀🎀🎀🎀🎀🎀
    Susan Westin-Rundberg

  2. Ingrid hälsar och tackar!

Kommentera

Underhålls av Jenkler IT AB


Kontakta oss | Vi som gör Nyfikengrå
Ansvarig utgivare: Ingrid Lindgren